[BRUK] Music affair: care e relatia dintre hip-hop si muzica electronica?

Nu mai stiu la ce petrecere eram si l-am auzit pe unul urland: Bine, baaaaaa. Arde-o pe Didinaaaa. Parca la Sunwaves. Un altul striga din coltul de langa mine: Au venit toti taranii care asculta hip-hop la Sunwaves. Stai, ce? Pe moment nu cred ca am realizat cat de idioata a fost acea remarca. Dar a ramas cu mine pana acum. Stateam si ma uitam putin pe net, la toti copiii astia gen Aby Talent care fac muzica pentru generatiile noi, ca tot vorbeam despre asta data trecuta. La un eveniment la Loft, am vazut minim 10 oameni pe care ii vad in Guesthouse. La fel cum la Hip-hop Takeovers vad multi oameni pe care ii vad la Guesthouse sau la Mioritmic si tot asa. E clar ca stilul vestimentar si comportamentul difera enorm. E cumva o ideologie hip-hop vs muzica electronica? Eu sper ca nu.

 

Vedem in afara colaborari intre diversi artisti de muzica electronica si artisti care fac rap sau hip-hop. La noi, nu vezi asta chiar atat de mult, dar de-asta avem internetul, nu? E vorba despre diversitate, varietate si cifre, intr-o mica-mare masura. E vorba despre unitate intre doua culturi care au avut boom-ul cam in aceeasi perioada si care s-au ridicat una pe alta. Cumva, noua nu prea ne mai pasa de istorie, nu suntem siroposi si nu ne intereseaza atat de mult the facts and the roots. Dar tocmai de asta ar trebui sa incetam cu comparatii, cu etichetari asupra oamenilor care asculta ambele genuri si le place asta. Who gives a shit?

 

In anii ’70, hip-hop-ul a dat nastere scratch-ului, era promovat prin graffiti si b-boying. Dansurile de strada erau din ce in ce mai faimoase si erau kind of the ultimate goals. In anii ’70, toate comunitatile low-class din New York imbratisau stilul hip-hop ca fiind o modalitate de exprimare libera. In ’80, din hip-hop au luat nastere boom-bap si gangsta rap. De-a lungul timpului, hip-hop-ul a evoluat, iar majoritatea artistilor au preluat chiar si rolul de artisti pop si au scos piese mai mainstream.

 

Acelasi lucru s-a intamplat si cu muzica electronica. De la ascensiunea din anii ’90 a muzicii electronice, in intreaga Europa au inceput sa apara festivaluri si petreceri, cluburi si din ce in ce mai multi DJi. Spre exemplu, stiu ca am dat pe net de Doc Martin care era pe val in perioada aia si omul se inspira din melodii de la NWA. Sampling was the way they were rolling. In acelasi timp, in Chicago si Detroit au luat nastere disco, garage si house, si de acolo au evoluat multe subgenuri care predomina in momentul actual in scena internationala: techno, deep house, trance. Fast-forward cativa ani mai tarziu, toti DJii underground au devenit comerciali sau pur si simplu mainstream. Numeste-i cum vrei, dar nimeni nu mai pune in beciuri, nimeni nu mai exista ca artist fara o pagina de Facebook si in prezent, o pagina de Instagram. Si uite cum au iesit la suprafata din ce in ce mai multi artisti de muzica electronica.

 

La fel cum multi artisti de rap sau hip-hop s-au desprins de locurile obscure in care cantau si au inceput sa se lase descoperiti si promovati, la fel si artistii de muzica electronica au renuntat usor, usor la underground si au facut acelasi lucru. Multi oameni care ascultau in prima faza hip-hop au ajuns la muzica electronica. Deci, exista pana la urma loc de hate in toata treaba asta? Eu zic ca nu. Din pacate, la noi lumea are tendinta de a cataloga muzica electronica ca fiind doar despre techno sau minimal, dar muzica electronica se afla in studio-ul oricarui producator in ziua de astazi. Este un stil care merge adaptat la orice piesa si care aduce chiar un plus altor genuri muzicale. Luam un alt exemplu: Kanye West si Jay Z. Albumul Watch the Throne contine piese construite cu ajutorul sample-urilor de la Flux Favilion si Cassius, iar intregul concept al albumului este construit in jurul fuziunii dintre elemente de muzica electronica, rap si hip-hop.

 

Trap-ul este un gen muzical care, in opinia mea, a spart orice granita intre hip-hop si muzica electronica. Eu una, nu il diger foarte bine, insa este cu siguranta un reminder pentru intreaga comunitate de iubitori de muzica: music is music. Si asta e tot ce conteaza. Indiferent de ce asculti, aminteste-ti ca muzica nu ne desparte, nu ne diferentiaza si genurile muzicale sunt interconectate. Totul tine de respectul fata de muzica si originile sale. Nu ar strica din cand in cand sa intelegem mai mult, sa intelegem ce se afla in spatele unor productii, a unor versuri, a unor artisti. Sa intelegem relatia dintre hip-hop si muzica electronica, doua stiluri muzicale care au oferit de-a lungul timpului o forma noua de comunicare si de conectare. A relationship that is all about history 😉

 

 

 

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register