[RecPlayLove] #1 Copiaza daca vrei sa ajungi in Rai

Vreau sa fiu creativ. Ba nu, vreau sa fiu creativ si original, unic. Ce fac? De unde incep? Copiaza, inspira-te, fura. Daca mi-ar fi spus cineva acest lucru in urma cu 10 ani, as fi avut mult mai putine frustrari in momentul in care lucram la un proiect. Nu numai ca nu am primit acest sfat, dar am fost apostrofat de fiecare daca cand dadeam play pieselor produse de mine (“vezi ca acordul, toba, tonul de bas etc. sunt luate dupa x piesa, fa si tu ceva original”).

 

Multe TED talk-uri si tutoriale mai tarziu (timp in care nu am produs absolut nicio piesa), am dat pe Vimeo peste un documentar intitulat, scurt si la obiect “EVERYTHING IS A REMIX”. Instant, lucrurile au devenit mult mai interesante. Am inteles. Mintea mea s-a linistit, sau cel putin a incetat sa-mi dea einspe mii de motive care sa ma tina pe loc. Cu toate ca porneam cu gandul sa copiez unu-la-unu, ajungeam sa produc material cu totul original (nu neaparat si de calitate, dar despre asta vorbim cu alta ocazie).

Toata aceasta “liniste sufleteasca” mi-a dat un vibe super misto, drept urmare, am ajuns sa deschid in fiecare zi Ableton-ul si sa incep lucrul. Doi ani mai tarziu, am peste 160 de draft-uri (piese full cu structura completa), mi-am creat un workflow misto, m-am familiarizat cu tool-utile si am devenit un editor mai bun.

 

Acest tip de “copiat” este cea mai sanatoasa alternativa a zecilor de tutoriale pe care le-am urmarit cu cel mai mare interes pe Youtube. Acum, daca ma uit la un tutorial, imi dau seama de cele mai multe ori ca ajung la acelasi rezultat, cu toate ca tehnica mea este diferita.

In a nutshell: copiaza, “fura”, imita; rezultatul este cel care conteaza. Cu cat faci acest lucru mai mult si mai des, reusesti sa-ti dezvolti un stil unic, sa ai o tehnica mai buna si, in cele din urma, sa fii original.

Copiaza acest citat. Daca esti badass, fa-ti un tatuaj cu el!

Start copying what you love. Copy copy copy copy. At the end of the copy you will find your self.”

Yohji Yamamoto

Tema pentru acasa

— de citit ‘Steal like an artist’

— de vazut ‘Everything is a remix’

.

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register