[FETE LA BUTOANE] Bunica muzicii underground

Bine ati (re)venit girls and guys la rubrica fetelor “la butoane”. In articolul anterior v-am povestit despre primele aparitii feminine waaay back-a-days, care au ajuns sa puna muzica printr-o forma sau alta, iar una dintre ele a fost, si inca este, cu adevarat remarcabila – veterana Annie Nightingale.

Parcursul carierei ei m-a marcat mult, si-n plus, pentru faptul ca batranica este si azi in priza si up-to-date cu muzica, are tot respectul meu. Am decis sa-i dedic articolul acesta ei, fiindca pe 1 aprilie a implinit 78 de ani – aceasta grandma a muzicii este cu 3 ani mai in varsta decat bunica mea. O femeie de neoprit in muzica!

Annie Nightingale a fost prima femeie DJ la Radio BBC 1 si acum, dupa aproape 50 de ani la radio si la o varsta cand majoritatea DJ-ilor si-ar agata castile in cui, ea inca pune tone de beat-uri, break-uri si mixuri live. Pe langa asta, este un “party-animal” renumit. A calatorit prin toata lumea si a pus muzica din Paris pana in New York, pe la festivaluri precum Sziget din Budapesta, Roskilde in Danemarca si alte festivaleuri mari din Anglia. Este recunoscuta pentru sustinerea artistilor noi si promovarea muzicii underground de ultima generatie. Tot ea a incurajat alte femei sa devina DJ si operatori de radio.

Drepturi. “But you’re a woman!” – 1970

 

Surpriza face ca ea nu si-a dorit sa fie DJ dintotdeauna.

“Muzica a fost pasiunea mea, si daca as fi putut sa cant pe note sau sa cant la vreun instrument, probabil ca as fi fost intr-o formatie.”

Dar faptul ca nu avea talent muzical, nu a oprit-o sa se apropie de industria muzicala. Si la ce s-a gandit Annie… ca cel mai apropriat lucru de a crea muzica este sa difuzeze muzica altora la radio. Si asa in 1970 a pornit drumul DJ-itei, pe atunci in devenire, cand a batut la portile statiei Radio BBC 1, spunandu-le ca vrea sa fie DJ.

“But you’re a woman!” primise refuzul categoric din partea conducerii radioului. Ei spuneau ca vocile femeilor nu au autoritatea necesara pe transmisii de unde scurte. Ce mai vrajeala… Incercau orice scuza, dar fata nu s-a lasat si a inceput sa lupte pentru a-si obtine un loc printre lumea de DJ dominata de barbati.

“A fost o lume incredibil de greu de patruns. Nu existau femei DJ. Suna ca o gluma acum, dar ei obisneau sa spuna ca DJ-ii erau inlocuitorii sotilor pentru ascultatoarele de radio. Era un fel de club al baietilor pe care voiau sa-l tina pentru ei. Dar eu am fost foarte incapatanata si nu am renuntat. Am continuat sa-i bat la cap pana cand au cedat si mi-au dat o sansa.”.

Ea mai spunea intr-un interviu pentru Solent Music: “Credeam ca odata ajunsa acolo, vor veni mult mai multe femei, dar nu a mai fost o alta timp de 12 ani.”. Mereu si-a pus intrebarea: “Femeile nu vor sa faca asta?”. In vremea aceea, femeile care primeau atentie erau doar prezentatoare de stiri.

 

Tehnica. “Oh well, she’s a woman, she can’t do it”

 

Iesind invingatoare in urma insistentelor ei, s-a ales cu un post si s-a trezit in fata pupitrului de operator de radio, fara pic de experienta de inregistrare si difuzare la radio in direct.

Primii 2 ani la Radio 1 au fost tare grei. Intrand fortat si punand piciorul in prag, am simtit ca trebuie sa-mi demonstrez ca pot. Nu am avut niciun training – eu am crezut ca trebuie doar stai intr-un studio si vorbesti; nu am realizat ca trebuie sa inveti partea tehnica. A fost infricosator. Toti ceilalti venisera de la alte statii de radio, deci stiau cum sta treaba la pupitru. Eu insa nu. Am avut acest teribil complex feminin si eram asa de emotionata sa nu fac greseli, incat au fost 2 ani de teroare. Simteam cum toti asteptau ca eu sa gresesc si ca sa poata spuna ‘Oh well, she’s a woman, she can’t do it’.

Cunostintele ei muzicale i-au fost de ajutor in operararea unui studio de radio. “Partea tehnica era cea intimidanta. Am fost foarte emotionata si, cu radio in direct, te arunca fix in gura lupului!” spunea intr-un interviu pentru platforma independent.co.uk.

Tanara Annie asezata in fata unui pupitru imens de mixing a ajuns sa o si dea in bara…

Era descurajant sa vezi un pupitru de studio cu toate potentiometrele, faderele si switch-urile. Am oprit discuri in mijlocul difuzarii si am facut o multime de greseli. Am crezut ca voi rezista un an.

La prima ei difuzare Annie spune ca a oprit din greseala discul la mijloc si s-au produs vreo 30 de secunde de liniste (“dead air”). “Credeam ca am stricat tot, dar m-au lasat sa continui.

Ea adauga ca daca ar fi acum sa ajute un tanar protégé, i-ar spune: “Ignora toate butoanele, tot ce trebuie sa stii este asta si asta.

 

Flexibilitate muzicala. “I just love a massive tune”

 

Annie Nightingale si-a devotat cariera statiei de radio BBC 1 si in prezent este foarte mandra de rezultatele acesteia. Ea povesteste ca statia nu a avut intotdeauna succes. Intr-un interviu facea referire la inceputul anilor ‘80, cand statia era “pretty uncool”, muzica groaznica si nu se dadea importanta scenei de rave.  “A fost perioada anilor ‘80 cand predominau Stock, Aitken, Waterman si atunci ma gandeam ‘Nu stiu daca voi putea sa continui ceea ce fac.’. Acid House a aparut si a fost genial.

Salvata de noul gen muzical, Annie era aproape sa renunte la pozitia care a adus-o unde este acum.

Skill-ul ei de a se adapta la atatea stiluri muzicale i-a asigurat locul la BBC Radio 1. Si inca pune muzica de care multi dintre noi nu am auzit… Nu a ezitat niciodata sa tina pasul cu trecerea timpului.

Batranica Annie ne spune ca o mare parte a job-ului ei era sa asculte muzica nou aparuta. “Oamenii cred ca este ca o melodie pop de 30 de minute cand de fapt dureaza cate o ora pentru fiecare single pentru ca sunt o multime de mixuri diferite. Asta este ceea ce-ti ia timp, ascultarea muzicii noi. Cand merg acasa ascult intotdeauna muzica, si-mi ocupa fiecare moment al zilei – cu atatea de parcurs.

Ea nu este vreo artista care sa fie amintita fugitiv. Trecuta prin 5 decenii de muzica, nu a ramas niciodata ancorata in vreo perioada anume. “Nu vreau sa traiesc in vreun trecut nostalgic. X-Factor este numai karaoke, ei canta melodii vechi. Care e rostul? Unii oameni zic “trebuie sa cant asa ca sa fiu de succes”, insa nu este asa. Noi demonstram contrariul promovand artisti precum rapperul de muzica grime Tinie Tempah. Este foarte important ca sa incurajam creativitatea adevarata.”

 

 

La 78 de ani, ea a trecut prin rock progresiv, punk, new wave, hip-hop si fiecare fata a muzicii dance, deci este cu siguranta o regina a break-beat-ului. Ea subliniaza cateva din perioadele muzicale prin care trecut intr-un interviu pentru The Guardian din 2010. Este incredibil la cate genuri de muzica a fost expusa si la cate revolutii muzicale a fost martora, de la Eyes de Adverts a lui Gary Gilmore pana la Rappers Delight de la Sugarhill Gang. Totul se reduce la o singura fraza:

Asa de mult mi-a placut, incat, in 1992, am petrecut 6 zile continue de rave la mine acasa. Imi amintesc cum ma smulgeam din mijlocul petrecerii si mergeam la servici, dupa care ma intorceam si continuam!

O pensionara conducand cultura dance si underground – “I just love a massive tune” a mai adaugat ea.

De la “She’s a woman, she can’t do it!” la cea mai premiata femeie DJ si cea mai longeviva cariera in broadcasting, trebuie sa ii acordam un imens BIG UP pentru perseverenta ei si capacitatea de a se upgrada in decursul multor ani!

Un maaare LA MULTI ANI Annie Nightingale! Sa ne traiesti si sa inspiri in continuare pe cat mai multi amatori de muzica !

 

 

Cam asta a fost, poate cam mult.., dar nu m-am putut abtine sa scurtez articolul. Daca ati prins drag de batranica, las aici si un video cu ea in care povesteste despre trecerea ei prin 50 de ani de muzica:

https://iai.tv/video/on-the-air-with-annie-nightingale

Big up inca odata Annie si multumesc tie ca ai citit aceste (multe) randuri. 🙂

Pana data viitoare, ramaneti cu pace si inspiratie muzicala!

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register