[FETE LA BUTOANE] Hip Hop prin ochii parintilor si o legenda vie

Imi place muzica, in special Hip-Hop-ul. Va voi explica pe scurt ce e, dar as vrea sa-l prezint din perspectiva parintilor nostri (pentru cei ai caror parinti nu au ascultat muzica Hip Hop).

Necrescand in jurul acestui gen, parintilor nostri le este mai greu sa inteleaga muzica asta.

Lor nu le suna nimic melodic si daca le suna cumva, acea parte (the looped sample) se repeta la cate 4, 8 sau 16 masuri. Pe langa partea repetitiva, observa ca nici macar nu exista o cantare vocala, ci doar cineva care vorbeste peste asa-zisa “melodie”. 🙂

Iar de scratch-uri nu mai zic, acele zgarieturi de sunete care sunt ca niste hieroglife puse pe hartie.

Evident, nu au de unde sa stie si sa faca corelarea intre aceasta muzica si intelesul ei. Mai ales in timpul comunismului, nu prea stiau ei ce se misca dincolo de ocean. Abia puteau sa vada filme americane (si alea de contrabanda), traduse pe ascuns.

 

Revenind la “oile” noastre – Baaa-dass Djs – pe vremea cand lumea noastra balcanica era cu surla’n voga, in New York lua amploare curentul Hip Hop si se zgariau discurile pe platan. Iar fetele nu se lasau mai prejos.

Multi dintre noi nu am auzit de ea, si culmea, she’s been in the game since the early Hip Hop stages.

DJ Cocoa Chanelle – rapper, producer si DJ-ita, la 46 de ani, le face pe toate. De la radio, la productie muzicala. Nascuta in 1971 in Brooklyn, New York, a inceput mai intai in Hip Hop ca MC la varsta de 12 ani si un an mai tarziu s-a apucat de scratching la platane.

 

 

Ea a fost inspirata si motivata de catre fratele ei Andre, despre care spune intr-un interviu:  “my brother use to rap and dj, I wanted to do everything he did so I followed in his footsteps, he got me in this game, he was shot and killed 3 months before I got on HOT 97”.

Chanelle fost crescuta de bunica ei, in Bluefield West Virginia despre care povesteste ca, pe vremea aceea, fiind un oras mic, nu prea se asculta Hip Hop sau R&B.

 

“It’s a small town most people never heard of where you couldn’t hear hip hop or r&b on the radio but that’s where it started for me. I used to practice for hours in the basement, my grandmother called it The Dungeon…I was a hip hop fanatic. I was the kid in class making beats on my books instead of reading them.”

 

La varsta de 18 ani a fost primul DJ angajat la televiziunea BET pentru emisiunea “Teen Summit”.

 

 

DJ-ita a avut o cariera lunga in broadcasting la radioul newyorkez HOT 97, unde era gazda emisiunii numita “Ladies night”, alaturi de Angie Martinez si Jazzy Joice.

Chanelle se tine inca bine si si-a luat rolul ca reprezentanta Hip Hop in serios: invarte inca discuri si detine o casa proprie de productie, numita 5th House Entertainment. Productia ei muzicala a fost peste asteptari cand a facut echipa cu unul din cele mai fresh grupuri din New York, D-Block. Apoi a lucrat cu Sheek Louch ca sa produca primul single de pe albumul sau solo “OK” si cu Styles P la albumul “Sophmore”.

 

“Being a female producer and getting respect is not easy, dealing with D-Block gave my production more credibility.”

 

The struggle is real, folks! Big up woman!

Inca una pe lista pionierelor miscarii Hip Hop – o legenda vie.

Mai jos aveti 2 preview-uri ca sa o vedeti in plina actiune la platane.

 

Ramaneti pe zona – articolul urmator va fi despre o legenda de curand stinsa, care merita toata stima si recunostinta.

 

Peace out homeboys and homegirls!

 

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register