
[FETE LA BUTOANE] Inceputurile lumii DJ-itelor
Ce ne-am face fara DJi? Dar fara DJ-ite?
Mereu am avut cate un DJ care sa intretina atmosfera cu muzica la club, la radio sau la diferite evenimente. Poate initial nici nu am realizat asta dar, cu timpul, dupa ce am inceput sa “simtim” gustul petrecerii, vibe-ul si atmosfera, ne-am indreptat atentia si catre DJ.
Iar acum ne indreptam atentia catre DJ-ite 🙂
Trebuie sa recunoastem ca sunt putine fete care sa puna sound. Si ma refer mai degraba la discuri de vinyl, mai ales ca eu sunt adepta lor. Dar in ziua de azi tot mai multe ajung in lumina reflectoarelor si la urechile iubitorilor de muzica. Sa va spun ca una dintre primele femei DJ, la 77 de ani este inca prezenta si activa in lumea DJ-ilor dupa 48 de ani?!? Can you believe that s%*t? Pana sa ajungem la ea, trecem in revista inceputurile inceputurilor, aparitia primelor nume feminine ca Disc Jockeys, acum…104 ani. Si asta pe vremea cand abia ce se inventase transmisia vocala cu ajutorul undelor radio.
The “young people’s records” female DJ
Sybil True – putin se stie despre ea – o amatoare ca operator radio, a lovit statiile de radio in 1914 cu o emisiune numita de ea “The Little Ham Program” (Micul Program de Amatori), unde printre stiri transmitea si “young people’s records”.
Ca sa intelegeti cat de tare era tipa, ea imprumuta discuri de la un record shop local, le punea sa cante cu ajutorul fonografului si le transmitea in cadrul emisiunii ei, pentru a atrage un public cat mai tanar. Ca urmare a experimentului ei muzical, Sybil a inspirat tinerii operatori de radio astfel incat chiar in urmatoarele zile ei mergeau si cumparau acele discuri auzite in statiile lor.
Coincidenta face ca Sybil True sa fie sotia unuia dintre parintii broadcasting-ului, pe nume Charles David Herrold – mai exact initiatorul transmisiei vocale, care a reusit in 1909, in San Jose CA, sa transmita vocea umana si mai tarziu muzica pe o distanta de 20 de mile.
Statia radio “San Jose Calling”, prin care emiteau Sybil si sotul ei, si-a continuat activitatea pana in prezent si a ajuns sa fie radio-ul din Bay Area, in San Francisco, numit KCBS.
Dansuri, fuste mini si fete DJ
La inceputul anilor ‘60, primul loc in care o fata care a ajuns sa stea in fata unui “pupitru de DJ” a fost faimosul club Whiskey-A-Go-Go din LA.
Totul a inceput de la o idee, mai bine zis o copie mai buna a discotecii Whiskey-A-Go-Go din Paris. In 1963, promoterul de club (fost politist) Elmer Valentine a vizitat acest loc. Cand a intrat in discoteca si a vazut fete cu fuste mini in custi suspendate, dansand pe muzica discurilor puse de un Disc Jockey, a avut o revelatie.
La intoarcerea sa in LA, Elmer si partenerii sai au deschis propriul Whiskey-A-Go-Go, in 1964. Dar cu o mica diferenta fata de cea din Paris: au decis ca in loc de un DJ, sa puna o fata care sa invarta discurile. Stia Elmer ce stia 🙂
Dupa auditii, castigatoarea a fost retrasa in ultimul moment de catre…mama ei. Insa ceea ce facuse ea in timpul auditiei, a fost exact ce spera Elmer: “dupa ce fata a lasat discul sa cante, ea incepuse sa danseze.”
JACKPOT!
“It was a dream. It worked“, povestea Elmer intr-un interviu.
Joanie Labine a fost prima fata DJ care a pus vinyl-uri si a mixat muzica. Mama ei se pare ca n-a avut nimic impotriva:)
La deschiderea clubului din LA s-a adus o formatie live si, intre seturile acesteia, tanara Joanie in fusta mini invartea vinyl-uri din cusca suspendata.
Publicul nu s-a oprit nicio secunda din dansat pe muzica pusa de noua atractie si aparitie: Disc Jockey-ul feminin.
The first lady of BBC Radio 1
Revin la mentiunea de la inceputul articolului, femeia care inca invarte discuri dupa 48 de ani – la incredibila varsta de aproape 78 de ani – britanica Annie Nighingale.
M-a impresionat asa de tare aceasta Annie si cum a ajuns sa fie unde este azi, incat voi scrie un articol intreg despre ea, fiindca multi dintre noi am avea de invatat de la acest DJ de neoprit.
Este de admirat cum nu s-a lasat pagubasa si inca primeaza cu sound-uri dupa aproape 5 decenii, people! 5 decenii! Cata flexibilitate muzicala trebuie sa ai sa treci prin atatea perioade si sa fii inca in top cu tot ce misca.
Inca de la inceputul carierei, Annie Nightingale a fost in frunte cu tot ce apare nou pe piata muzicala din Anglia, avand o abilitate rara de a se “muta” in timp si adapta la noi stiluri muzicale de-a lungul anilor.
Din momentul in care, in 1970, Annie Nightingale a pasit in booth-ul de inregistrare si a devenit prima femeie DJ la Radio 1, ea a inlaturat barierele si a deschis calea pentru viitoare femei prezentatoare si DJ.
Vorbim de anii 1970 – cand femeile erau mai degraba considerate “housewives” si vocea lor era mai putin importanta.
Annie s-a luptat cu sexismul din BBC pentru a-si obtine locul la statia radio. Timp de 4 ani, singura voce feminina de la Radio 1 a fost a ei.
Asa a spart gheata intr-o lume in care doar barbatii erau DJi si a inceput o lunga cariera in broadcasting, sustinand multi artisti care mai tarziu au ajuns sa fie cunoscuti in toata lumea. “I’ve always been into the underground and giving someone their first play on Radio 1”, spunea Annie intr-un interviu.
De la punk rock si new wave, la acid house si break-uri moderne, bassline si dnb, grime, ba chiar trap, Annie e ca o sursa inepuizabila de muzica underground.
Mai jos puteti asculta si o emisiune cu sound marca Annie, daca va gadila urechea.
Annie Nightingale a strans aproape 50 de ani la BBC, iar in 2010 a obtinut Guiness World Record pentru cea mai longeviva femeie prezentatoare la radio.
Meritele ei au fost recunoscute si de Regina, care a incoronat-o ca membru de onoare al Imperiului Britanic pentru serviciile aduse in broadcasting, fiind si singura femeie DJ care a primt acest titlu. Totodata este singura femeie inclusa in Hall of Fame-ul Academiei Radio.
A real #badass DJ este doamna aceasta! 🙂 Ii voi multumi si eu cu un viitor articol dedicat ei, ca prea m-a fascinat cand m-am documentat despre ea pentru a scrie randurile acestea.
Ne “reauzim” data viitoare cu alte fete si sound-urile lor.