[FETE LA BUTOANE] Pionierele Hip Hop-ului

V-am povestit intr-un articol despre inceputurie primelor DJ-ite, dar pe atunci inca nu aparuse curentul Hip Hop. Primii DJ nu prea erau tehnici, singurul lucru daca putem sa ii zicem tehnic, era sa schimbe placa sau sa dea play la urmatoarea pe celalalt platan (record player).

 

Insight in the early scratch steps

Odata cu aparitia curentului Hip-Hop, treaba unui DJ s-a schimbat. DJ-ul a ajuns sa jongleze cu placile. Multumita initiatorului DJ Kool Herc, “Founder and Father of Hip Hop”,  primul care s-a jucat cu 2 copii ai aceleiasi placi. El lasa sa cante doar partea de break a piesei de pe o placa, pe urma dadea drumul la aceeasi parte de pe cealalta. Asa aparut asa numitul “break-beat” pe care MC-ii si-au facut aparitia si au inceput sa-si “recite” versurile pe timp.

Mai tarziu, DJ Grandmaster Flash care s-a inspirat din break-beat-ul lui Herc a prelungit beat-ul, folosind tehnica backspin. El lasa sa cante o parte si mai mica (pana in 16 masuri) din break-ul piesei, si astfel s-a nascut “beat-juggling”-ul – unde canta acelasi loop si poate sa fie “jonglat” indefinit.

Nu pot sa nu-l mentionez si pe Grand Wizzard Theodore care a inventat scratch-ul, fiind primul care sa “zgarie” un record.

Mai sunt multe de adaugat, dar enough about boys. Fetele la butoane:)

 

Women in Hip-Hop DJ Culture

Chiar daca in prezent nu sunt prea multe fete DJ de muzica rap, exista cateva influente puternice de DJ-ing feminin in miscarea Hip-Hop.

Inainte ca sa apara clasicele “Spinderella’s Not a Fella (But a Girl DJ)” de Deidre “Spinderella” Roper, existau deja pionierele in miscare, DJ Wanda Dee si DJ Jazzy Joyce.

 

 

DJ Jazzy Joyce, Joyce Spencer originara din Bronx, a inceput DJ-ingul in 1981 cand avea doar 11 ani. In 1986 a fost DJ in piesa “It’s My Beat” a lui Sweet Tee si in 1994 cut-urile ei au marcat piesa “9th Wonder (Blakitolism)” a trupei Digable Planets.

Cut-urile par o arta pierduta in ziua de azi. Putini DJ mai taie discurile, iar cei noi nici nu au invatat cum. Asa ca oricand vedeti cate un DJ care cut-uie placa, show him some respect!

 

 

DJ Wanda Dee, Lawanda McFarland a fost membra a Universal Zulu Nation, infiintat de Afrika Bambaataa. Inainte sa ajunga acolo, pe vremea cand era inca adolescenta, datorita indemanarii ei la platane a ajuns sa fie sub atentia si indrumarea lui DJ Whiz Kid, un tanar protegee a lui DJ Kool Herc. In 1981 ea impreuna cu MC Debbie D au performat pe scena ca primul Duo feminin de pana atunci.

 

 

Wanda Dee a aparut in filmul cu influenta de cultura hip hop “Beat Street” din anul 1984, facand-o prima femeie DJ de Hip Hop care sa apare in fata platanelor pe ecrane.

 

 

Spinderella, nascuta si crescuta in Brooklyn, este mai mult decat o femeie DJ. A facut parte din renumita trupa Salt-N-Pepa si este printer primii DJ detinatori de Grammy.Pe langa asta rap-uie, scrie, si e o mama full-time! Anul  2017 i-a adus la Global Spin Awards si premiul pentru Breaking Barriers. Intr-adevar, chiar ca a doborat bariere 🙂

 

 

“When I see the women on the turntables say I’ve inspired them to DJ—I get that just about all the time—if I can be that person that spearheads the movement, I’m glad to be it,” spune ea intr-un interviu pentru Forbes. “Using Salt-N-Pepa and myself as an example, we’re not just a great female hip-hop act. We’re a great hip-hop act, we’re a great act in music. When you’re nice, and you can roll with whoever, man or woman, you deserve to be acknowledged in that way.”

 

 

Inchei cu aceste 3 pioniere ale Hip-Hop-ului si voi continua lista pe data viitoare, ca iar imi iau foc degetele si nu ma mai opresc din tastat 😀 😀 😀

 

Thank y’all readers, brothers and sisters pentru bucatica de timp acordata!

 

Stay tuned for some more …girls 😀

 

[TO BE CONTINUED]

 

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register