[Guest Editor] De vorba cu unul dintre primii DJi si producatori de muzica electronica din Romania

Raoul Russu este unul dintre pionierii muzicii electronice din Romania. Inca de pe vremea in care oamenii pierdeau noptile prin cluburi legendare precum Karma, pana la primul sau release Tribal din 1999, care a fost inclus pe Mouse in the House, Raoul s-a afirmat ca fiind printre primii DJi si producatori din tara, fiind unul dintre cei care au pavat calea pentru artistii tineri care coordoneaza scena actuala. In momentul de fata, are propria lui scoala de DJing si productie muzicala, si este mentor pentru cei din generatia noua, iar noi am avut ocazia sa stam de vorba cu el despre perspectiva lui asupra evolutiei muzicii electronice de la noi.

 

Meet our guest editor, Raul Russu:

George si CD-urile cu muzica house
M-am delectat cu muzica electronica de cand eram mic; ascultam Tangerine Dream, Vangelis, Kraftwerk. Apoi, undeva prin 1994,  cand eram DJ rezident in clubul Black&White din Floreasca, a venit un client sa ceara house music. Noi eram un club cu “de toateBineinteles ca nu aveam ce dorea, dar tipul (pe numele sau George, care pe atunci locuia in Belgia) s-a oferit sa aduca CD-urile din masina si sa ii punem muzica ceruta. George, care mi-a devenit bun prieten si cu care inca tin legatura, a fost din acel moment sursa mea de muzica electronica pentru urmatorii multi ani. 
Atmosfera din cluburi si in grupul de DJi
Am avut noroc sa fiu rezident in unele dintre cele mai tari cluburi, pe care nu le voi mentiona, dar toate aveau dotari tehnice foarte bune. In perioada de inceput lumea chiar se distra. Veneau sa asculte muzica noua si ce e cel mai important, tineau minte noaptea trecuta. :))  Incepusera sa apara “clubberii”. Persoane cu alta atitudine, bine imbracati, cunoscatori in ale muzicii electronice. Cat despre DJi, eram ca o familie, ne intalneam dupa program si mergeam la masa, unde povesteam despre ce piese facusem rost si le imparteam intre noi. Nu eram in concurenta, ci doar prieteni care aveam aceeasi pasiune. Totusi, in cercuri mult mai restranse decat acum, DJ-ul era privit cu admiratie. 
Valorile care s-au pierdutsau nu?
Poate ce valori au mai ramas. Aici este prea mult de discutat, dar am sa punctez cateva din cele pierdute: calitatea si insemnatatea. Acum este la moda sa fii hater, sa lasi impresia ca stii absolut tot, sa iti creezi o imagine de produs pe care o promovezi fara a avea o valoare. In zilele noastre nu conteaza calitatea, doar notorietatea.  Romania este pe harta internationala a evenimentelor de buna calitate, vezi Untold, Sunwaves, Electric Castle.. etc. Ca dovada, vin din ce in ce mai multi straini la aceste evenimente. Este laudabil faptul ca multi DJi romani sunt apreciati si recunoscuti, ba chiar au devenit trendsetters.
Ca DJ, la un moment dat, trebuie sa accepti ca nu mai poti continua, oricat de mult iti doresti si trebuie sa iti pregatesti planul B. In cazul meu, planul B insemna productia, mastering-ul, cursurile de DJ si de productie. De fapt, a fost o evolutie fireasca, am acumulat foarte multa experienta si imi doream sa o impartasesc. 
Take it from a mentor
Asa s-a nascut scoala de DJ… bine, s-a nascut acum 8 ani, cand inca eram foarte activ ca DJ :). O daaaaa, imi place mult sa fiu mentor. Generatia de astazi este generatia care nu are rabdare, care se asteapta ca toate informatiile sa vina direct, fara niciun efort. Este o consecinta a tehnologiei. Cand cauti ceva pe net, primesti imediat recomandari legate de cautarea ta. Am remarcat ca multi vad doar partea frumoasa si spectaculoasa a DJ-ului: faima, banii…. Imi permit un sfat pentru cei ce chiar isi doresc sa devina DJ. Aveti rabdare, nimic nu se intampla peste noapte si munciti; intelegeti faptul ca a fi DJ inseamna full time job. Toti marii DJi au multi ani de munca in spate. 
Ce am remarcat de ceva timp in Romania este faptul ca nu exista diversitate muzicala. Sunt atat de multe genuri si sub genuri muzicale, iar noi ne incapatanam sa ascultam doar unul. Asta inseamna ca la un moment dat, piata se va satura, iar atunci o sa fie o perioada in care muzica mainstream va fi cea mai ascultata. Este ciclic, s-a mai intamplat si se va mai intampla. 

 

Be sociable

Comments

  • CK
    12/12/2018

    Super! As fi vrut ca articolul sa fie mai lung, as vrea sa mai citesc ceva, dar s-a terminat. La multi ani Raoul!

  • Ruscea Alin - Gabriel
    12/21/2018

    mult respect maestre 🙏🏻

Post a Comment

You don't have permission to register