[Guest Editor] Jurnal de student la Point Blank

Fresh DJ and producer. S-a indragostit de muzica undeva prin 2011, cand a descoperit dubstep-ul si drumn’bass, o pasiune care s-a concretizat ceva mai tarziu dupa ani in care s-a jucat cu diferite echipamente incercand sa invete cat multe tehnici de mixing. A aterizat la Point Blank, una dintre cele mai tari scoli de productie muzicala din lume; acolo a descoperit muzica electronica dincolo de etichetele puse de subgenuri, de trend-uri si evenimente. Matei ne povesteste despre cum te schimba o astfel de scoala atunci cand iti doresti o cariera in industrie si care sunt cele mai importante lucruri de care poate aici duci lipsa, atat din punct de vedere al knowledge-ului, cat si al valorilor.
 
Asadar, meet our Guest Editor for today: Matei Nazarcu.
LANDING IN LONDON
Am aterizat in Londra si aia a fost; ma asteptau 2 ani de studiu la Point Blank. Acomodarea in Londra a fost destul de simpla, dat fiind si faptul ca studiam de mic limba engleza. Nici la scoala nu au stat lucrurile altfel; profesorii au fost de mare ajutor. Modul lor de prezentare, comportamentul si atmosfera au fost misto. Ei erau obisnuiti cu studenti internationali si stiau exact cum sa ne scoata din etapa aia initiala de copil-cu-capul-in-nori. Londra este un oras foarte dinamic si energic. Este o experienta deosebita mai ales ca student la o scoala de productie muzicala. 
 
PRESS PLAY
Apoi au inceput cursurile; in fiecare zi cam de la ora 10:00 studiam alta materie (Sound Design, Mixing, Mastering etc.). In prima parte a zilei, pana in pauza de pranz de la ora 13:00, ne axam doar pe teorie. In a doua parte a zilei urma practica. Spre exemplu, la unul dintre cursurile de mastering, in prima parte discutam despre fizica acustica si ce anume fac anumite efecte, plug-in-uri, iar in a doua parte, fiecare isi facea propriul mix si master, in functie de proiect. Cel mai tare lucru la ore era ajutorul si feedback-ul din partea profesorilor. In anumite zile, aveam field days si mergeam cate 12 ore la un studio din oras, ne imparteam pe echipe, schimband rolurile pe parcursul sesiunii la studio pentru a invata fiecare dintre noi toti pasii.
 
TEACHERS GANG
Toti profesorii au lucrat sau lucreaza in industrie, iar unii dintre ei au colaborat cu artisti precum Michael Jackson sau Paul McCartney. Sunt toti foarte deschisi. De exemplu, intr-o clasa de 15 studenti unde fiecare  abordeaza un alt stil de muzica si are o alta perspectiva, profesorii reuseau sa se adapteze in asa fel incat sa fiecare dintre noi sa inteleaga informatia si sa o foloseasca intr-un mod eficient.
Ganesh Singaram este unul dintre cei mai tari profi. Omul a colaborat cu artisti precum Pharrell Williams, N.E.R.D. sau Kanye West.
COLLEAGUES GANG
Eu am avut noroc sa am colegi din toata lumea: din Brazilia, Africa de Sud, Coreea si Germania. Eram si suntem foarte apropiati (pastram legatura). Obisnuiam sa inchiriem studiourile scolii impreuna si ne strangeam pentru a imparti idei sau tips & tricks legate de muzica. Pentru o perioada de 5-6 luni, unul din ei a facut un mic colective de DJs (toti studenti Point Blank) si ne-a oferit oportunitatea sa mixam la Club Egg LDN o data pe luna. 
REFLECT & COLLECT
Intreaga experienta te schimba complet. Inveti sa nu mai judeci unii artisti sau unele decizii luate de reprezentatii lor. Pe langa asta, ai acces la informatii foarte folositoare direct de la producatori si ajungi sa inveti si sa folosesti cele mai tari echipamente. Evolutia mea s-a vazut la cateva luni dupa ce m-am intors in tara, atat pe plan muzical ca artist si business man, cat si pe plan personal. Cel mai important lucru este ca esti impins si sfatuit sa intri cu toate fortele in industrie, indiferent de job-ul pe care ti-l doresti (A&R pentru un label, inginer de sunet, DJ, producator etc.) Ce apreciez eu cel mai mult este ca acum vizualizez muzica si reusesc sa fac critical listening asupra unei piese. Imi este mult mai usor sa invat din practica, programul lor de studiu fiind foarte “practice focused“. La fiecare examen ai probe practice, foarte “hands on“ comparativ cu alte scoli. Eu daca as lua-o de la inceput, probabil ca as fi facut mai mult networking, dar overall, experienta a fost extraordinara. Comunitatea de acolo e super misto; nu conteaza de unde esti, ce faci, ce gen de muzica iti place atat timp cat ai o pasiune pentru muzica, esti binevenit. 
THE GOOD & THE BAD
La inceput, ma comparam cu ceilalti colegi si ma judecam pentru faptul ca nu imi iese ceva la fel de bine / la fel de repede. Fiind una din cele mai bune scoli, lucrezi, inveti, si in acelasi timp esti in competitie cu cei mai buni. Daca esti familist ca mine, distanta fata de casa reprezinta un downside. Un alt downside il reprezinta petrecerile. In Romania suntem “cai de cursa lunga“, pe cand in UK la ora 4 toata lumea pleaca acasa, cu exceptia unor promoteri care organizeaza si after-party-uri, dar pentru care trebuie sa platesti in plus.
Concluzia finala e ca acolo ai foarte multe oportunitati, de care ar trebui sa stii cum sa profiti, sa te dedici si sa muncesti if you want to make it. Prietenii sunt acolo, mentorii sunt acolo, conteaza sa fii tu prezent cu totul. Cred ca lectia esentiala cu care am plecat de acolo este ca aceasta meserie nu vine atat de usor (as nothing comes easy), iar DJii la inceput de drum ar trebui sa tina cont de selectia muzicala si sa nu le fie frica de experiementarea cu alte genuri muzicale.
Linchmob Studio
Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register