
[Guest Editor] Razvan Sirbu: ce presupune sa organizezi evenimente de muzica electronica
In spatele fiecarei petreceri de muzica electronica se afla ore bune de munca: de la tot ce tine de organizarea propriu-zisa, la resurse, discutii cu artistii, social media si tot asa. Fiecare parte care completeaza puzzle-ul unui astfel de eveniment trebuie asezata fix cum, unde si cand trebuie. COLOR este conceptul de petreceri care a impins in fata artisti tineri, artisti care au adus un sound nou si care te fac pur si simplu sa iesi putin din zona de confort atunci cand vine vorba de genul de muzica electronica pe care il poti asculta in cluburile sau evenimentele mari din Bucuresti. Atmosfera petrecerilor COLOR e fix asemenea numelui, in nuante colorate, atat sonore, cat si vizuale; ne aminteste putin de petrecerile nemtilor unde lumea vine pur si simplu ca sa se bucure de muzica si sa se simta bine. Aici gasesti unul dintre cele mai misto crowd-uri si poti sa spui cu usurinta ca iesi la o seara dansanta cu prietenii, chiar daca vii singur. Am stat de vorba cu unul dintre oamenii din spatele acestor petreceri, Razvan Sirbu aka Personne (sau poate il stii drept Fouchat), despre ce presupune organizarea evenimentelor COLOR. Totodata, pentru cei care vor sa se apuce de evenimente sau au ramas blocati undeva pe drum, avem si cateva sfaturi si tips & tricks care sa va ajute.
Meet our Guest Editor for today: Razvan Sirbu aka Personne
Cum a luat nastere COLOR si cum se pozitioneaza acum
Am fost legat de muzica inca din primii ani de viata, iar DJing-ul m-a atras atunci cand am descoperit muzica electronica. Ulterior, aceasta pasiune a condus la dorinta de a forma seri prin care sa promovez influentele personale. Pot spune ca totul a venit natural. Daca ar fi sa pot face acum o petrecere oriunde in lume, as alege Asia. Referitor la ce se intampla la noi, sunt multe evenimente locale, doar ca lipseste diversitatea. Intotdeauna am incercat prin COLOR, SUNDAY SCOOP si CABAL sa facem lucrurile cat mai diversificat. Nu as putea sa ma pronunt daca lucrurile evolueaza intr-o directie buna sau nu, caci scena este intr-o continua schimbare.
Ce presupune organizarea unei petreceri
Printre cele mai importante aspecte este evident sonorizarea. Ca sunetul sa fie unul cat se poate de calitativ, locatia este si ea un punct esential. Spre exemplu, in perioada asta e destul de dificil sa gasesti ceva optim. Totodata, daca te organizezi din timp si ai niste proiecte care pot starni interesul sponsorilor, poti spera la ce e mai bun :). E totusi nevoie de experienta si riscuri asumate pana in punctul ala. Cand vorbim despre artisti, noi incercam sa pastram o relatie cat mai profesionala, de cele mai multe ori, iar in unele cazuri, mai personala, cum ar fi cu cei de la Crew Love de care suntem foarte apropiati. Eu daca ar fi sa o iau de la capat, as proceda la fel. Nu as schimba nimic pentru ca fara un curs corect si treptat, nu vei livra niciodata consistenta, iar calitatea e cea mai importanta.
Despre alte evenimente si scena de la noi
Daca ar fi sa ma uit in spate, e greu sa aleg niste evenimente preferate. Am trait momente senzationale la evenimente produse la noi si primul care imi vine in minte este Larry Heard, prima si singura data cand a fost in RO, undeva prin 2011, si la Villalobos in Studio Martin, care a fost tot primul lui gig in tara. Apoi mai e Jeff Mills, la Sunwaves 2 si The Mission la Arenele Romane cu Paul Van Dyk, unde a pus Rhadoo in deschidere. Daca ar fi sa vorbesc despre ce se intampla acum, dupa cum spuneam mai sus, lipseste diversitatea. Imi place totusi directia si calitatea Guesthouse, si ce fac baietii de la Kran. Cert e ca perioada “junioratului” meu in ceea ce priveste muzica electronica este cu mult diferita fata de ce se experimenteaza acum. Inainte, aveai mult mai putine optiuni atunci cand voiai sa iesi la o petrecere de muzica electronica (Kristal, Studio Martin, Space) si public mult mai unit (nu cred ca mai educat, dar mai pasionat).
Ca sa concluzionez, un eveniment nu ar exista fara un artist care sa rezoneze cu crowd-ul si un public receptiv. E dificil sa dau un sfat general pentru toti, dar din experienta pot spune ca fara calitate si perseverenta nu-ti poti crea un public nucleu care sa fie interesat de evenimentele pe care le produci si sa ramana fidel.