[HEALING VIBES] Afterhills, un festival adolescent

Bun, vara s-a terminat, dar nu e un capat de tara. Se sfarseste vara, nu pica pamantul de sub picioare. Tocmai cand ai crezut ca s-a terminat acest anotimp si s-au dus si festivalurile, iaca ca mai apare unul. Unul mai nou, dar deloc timid, un eveniment inca adolescent pe piata festivalurilor din Romania. Fara alte prezentari: Afterhills.

Bun, ceea ce mi se pare tare la acest festival este cu siguranta locatia. Padurea Dobrovat s-a dovedit a fi un loc fain de a petrece, nu doar in sensul clasic de a dantui si de a da din cap, ci de a petrece timpul liber, in special daca esti din regiunea Moldovei.

📷 Miluta Flueras ↠ http://fb.com/miluta7

Festivalul s-a desfasurat pe doua weekenduri, in perioada 23-25 august si 30 august-1 septembrie, unite de o perioada de intermezzo, dupa cum au numit-o organizatorii.

Una din discutiile cu Oana despre Electric Castle mi-a amintit de faptul ca Afterhills e tipul de eveniment la care simti ca e ca si cum ai merge la Zilele Iasiului, la un eveniment de networking si la un festival de muzica. Toate in acelasi timp.

Organizatorii inca se lovesc din pacate de mentalitatea oamenilor care vin „la spectacol” sau „la concert” si nu la un festival. Si cumva s-a simtit asta si in vibe-ul oamenilor care veneau pe inserate doar pentru scena main, sa vada doi artisti, dupa care plecau acasa.

Publicul e inca virgin si aici nu ma refer la varsta lui, ci la faptul ca nu sunt poate obisnuiti cu acest gen de eveniment. Dar Afterhills chiar vrea sa schimbe asta, iar in timp chiar o sa se intample. Sa fim sinceri acum, nici Untold nu a fost de prima data Untold, ci s-a transformat si a evoluat de la o editie la alta, cum e si firesc de altfel. Cifrele oficiale ale organizatorilor spun ca a fost un trafic total de 114.000 de festivalieri care au trecut pragul celor doua weekenduri, insa surse din interiorul festivalului vorbeau de mult mai putini oameni.

Bun, dar ceea ce m-a interesat mai mult de fapt din toata povestea asta a fost line-up-ul, de care nu pot sa spune ca am fost neaparat incantata. Multi artisti care deja vin la pachet de cele mai multe ori, din suita Supcarpati – Suie Paparude sau Grasu XXL- Parazitii, si multi pe care i-am vazut deja cu totii de atatea ori, la care s-au adaugat, bineinteles, si cei locali. Una peste alta, au fost artisti  pentru toate gusturile, sa zicem, insa nu stiu daca pe termen lung va fi un avantaj fiindca din dorinta de a te adresa tuturor, iti pierzi targetarea potrivita catre care ar trebui sa te indrepti ca organizator de festival. Muzica este cea care conteaza. Absolut! Indiferent de toate activitatile si cinema-urile in aer liber, muzica trebuie sa ramana atributul principal. Pentru muzica vin oamenii.

Desi am fost doar in cel de-al doilea weekend, m-am bucurat in schimb sa revad Morcheeba, iar surpriza pentru mine de la main stage a fost Télépopmusik, pe care i-am vazut pentru prima data si prin care mi-am retrait pret de cateva minute bune jumatate din adolescenta.

📷 Miluta Flueras ↠ http://fb.com/miluta7

Iar in ceea ce priveste scena de techno, numele reprezentative (repet, din al doilea weekend) au fost Dan Andrei, Praslea, Priku, Vid, Sublee, Bryz. Si cam atat. Scena de techno/minimal a fost destul de fragmentata in ideea in care inainte de dj-ii enumerati putin mai sus, au performat artisti din drum& bass, dubstep precum Loco& Multiplex MC, Omul Spin si Fatman D. Personal nu mi s-a parut o asociere prea fericita a genurilor in masura in care iti doresti ca publicul sa ramana sa isi urmareasca preferatii un timp mai indelungat si sa stie ca ei sunt prezenti si ca se pot duce oricand acolo.

Ca sa nu mai vorbim si de faptul ca am avut ghinionul ca Faithless DJ Set sa anunte cu vreo cateva zile inainte ca nu vor mai fi prezenti si ca si-au amanat show-urile din Romania si Ungaria.

Intorcandu-ma la lucrurile bune, pot spune ca cei de la Distileriile Bran mi-au readus zambetul pe buze, cu atat mai mult cu cat proximitatea de la una din furgonetele lor minune s-a transformat intr-un mini party. Unul de tip Nostalgia Retro/Disco/Future/Muzica galagioasa si pentru toata lumea, fenomen deja devenit popular, cu muzica si oameni care dansau si care nu pareau sa fie deranjati sa stea si la coada in acelasi timp.

In cele din urma, Afterhills este un eveniment de bun augur pentru zona Iasiului si pentru imprejurimi, pentru ca reuseste sa angreneze de la an la an tot mai multa lume.

La fel cum am mai spus-o anterior, fiecare festival de muzica are specificul sau, in functie de regiunea in care se organizeaza si de public. Aceste tipuri de evenimente aduc plus valoare pentru dezvoltarea regiunii, valorificand, totodata si potentialul turistic.

📷 Miluta Flueras ↠ http://fb.com/miluta7

Sursa foto: Miluta Flueras

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register