
[HEALING VIBES] Cum crestem povesti prin muzica in Romania
Nu, n-am pus de doua ori Romania in ideea de a submina importanta Frantei la nivel cultural. Nicidecum. In timp ce sezonul cultural Romania-Franta s-a nascut dintr-o vointa comuna politica a celor doua state de a imbuntati relatiile, cultura muzicii underground, relatiile sociale se incheaga si se intaresc mult mai usor la nivel de interactiune in randul artistilor, dar si a celor care merg constant la petreceri.
La party-uri, lumea se imprieteneste mult mai usor, multi se si stiu intre ei, iar oamenii nu mai sunt atat de divizati si cei mai multi dintre ei lasa deoparte stereotipurile si prejudecatile. E o apropiere incredibila intre oameni la astfel de evenimente. Imi aduc aminte ca ultima data la Sunwaves, privirile mi s-au impreunat cu o tipa de vreo 40 de ani care zambea catre mine, in timp ce ne minunam una catre alta de muzica faina care plutea efectiv in aer.
De la veteranul Sunwaves, pana la Picnic Fonic, Waha sau Mioritmic, ai putea spune ca romanii o tin intr-o sarbatoare continua. Pai, chiar asa si e. Romania a devenit un magnet care atrage an de an tot mai multi turisti strani. De la Italieni, francezi, britanici, pana la gastile alea mari de spanioli care acapareaza partea buna din dreapta scenei de la Sunwaves ca sa il vada cat mai aproape pe Raresh sau pe Cezar. Astia sunt oamenii nostri, care-i atrag pe straini. Iar datorita lor, scena muzicii underground este in continua crestere, pe un trend ascendent cum ar zice reprezentantii din multinationale dupa sfarsitul unui an financiar.
Nu-i de mirare ca Romania fost numita taramul fertil al muzicii electronice. Iar cel mai interesant de urmarit este faptul ca spre deosebire de alte tari din regiune, in Romania au iesit treptat la iveala mai multe poluri in care s-a dezvoltat muzica electronica si viata de noapte, altele in afara de Capitala. Cluj-Napoca, Timisoara sau Iasi sunt pe lista oraselor in care party-urile nu tin cont de timp si de vreme. Apar permanent noi valuri de artisti care incearca sa-si faca un loc pe scena asta, dand nastere la o competitie tot mai mare parca.
Este, asadar, loc de crestere si e o adevarata placere sa vezi asta, sa vezi ca ai atat de multe oportunitati de a-ti petrece timpul timpul si de a te distra.
Poate incet, incet nu mai vedem Romania doar drept spatiul in care s-a nascut tuica si Dracula, ci si ca pe locul in care au luat nastere noi influente muzicale, pornite de la o mana de oameni curiosi si in sfarsit liberi dupa un regim comunist auster. Intalnirile cu oamenii pasionati de muzica s-au facut treptat, aproape simultan cu aparitia a tot mai multe cluburi- Kristal Club (in Bucuresti) sau Club Zebra (in Bacau).
Industria muzicala, la fel ca oricare alt domeniu de activitate ne invata, prin povestile vii ale unor oameni sa avem ambitie, tarie si sa nu incetam sa muncim pentru ce ne dorim cu adevarat.
So, let’s dance for it!