[HEALING VIBES] Röyksopp se reinventeaza si lanseaza Lost Tapes

De la disco cosmic, pana la synthpo, cu sunete de ambianta perfect imbinate, Röyksopp si-au construit cu siguranta un nume in industria muzicala, nu doar la nivel european, ci si mondial. Inainte de toate premiile obtinute (vreo 12 la numar), inainte de toata recunoasterea internationala castigata prin munca si daruire, Svein Berge și Torbjorn Brundtland, componenta trupei Röyksopp, au pornit de la a fi niste tineri pasionati de tot ce aud in jurul lor, curiosi. Acei newcomers din perioada anilor ’90 si inceputul anilor 2000, cand au avut loc momentele cheie care le-au schimbat complet viata. Si nu doar viata lor a fost transformata, ci si industria muzicala.

Anii ’90 au venit cu transformari masive la nivel cultural, timp in care si-au facut aparitia noi artisti, in aproape toate industriile culturale. Boom-ul infloritor nu a ocolit nici domeniul muzical, cu un nou curent: The Bergen Wave, expresie adoptata in special de mass media norvegiana pentru a descrie miscarile muzicale din orasul Bergen, vizualizat drept o platforma si o rampa de dezvoltare a noului peisaj muzical norvegian. Printre primii adepti ai acestui noi val se numara trupele Röyksopp si Kings of Convenience.

Incepand de atunci, Röyksopp au introdus o alta era, cea a muzicii electronice scandinave. Cum au reusit sa faca asta? Venind cu abordari libere, independente, cu vibe-uri complet dark, dar pasnice in acelasi timp, diferite fata de cele cu care publicul era o obisnuit. Röyksopp au dat din coate si si-au facut loc intr-o perioada in care heavy metalul era cel mai cool si la moda gen ascultat. Cei doi s-au bucurat initial de o sustinere mai mare din partea oamenilor care nu activau in industria de profil, decat a celor de la marile label-uri.

Personal, am aflat de aceasta trupa minunata de la fratele meu, pe cand aveam vreo 14 ani, iar incepand de atunci, am luat la rasturnat si puricat internetul sa ma gasesc si alti artisti asemanatori cu acel val. Probabil ca nu mi-am dat seama chiar in acea perioada, dar am realizat insa, pe parcurs, ca muzica este una din cele mai cool si la indemana modalitati de a intra in contact cu o noua cultura si civilizatie. Cu o civilizatie care crestea si se dezvolta concomitent cu oamenii din jurul nostru.

De la So Easy, pana la What Else is There, de la vibe-uri melancolice si visatoare, pana la trezire si spontaneitate, cei doi fondatori ai trupei au experimentat diferite stiluri de muzică electronică, construindu-si un drum pe cat de versatil si experimental la nivel muzical, pe atat de stabil in ceea ce priveste recunoasterea si notorietatea. Pe masura ce incepeau sa se dezvolte, cei doi membri ai trupei au colaborat de-a lungul timpului cu cantareata Robyn, cu Lykke Li, cu Trentemøller, dar si cu Karin Dreijer din trupa The Knife.

Cu cateva zile in urma, Royksopp au lansat un playlist absolut minunat si exclusiv, sub numele Lost Tapes, in care vor fi lansate, pe rand, piese vechi, unreleased, cum este si cea de mai jos.

 

Ceea ce mi se pare si mai tare este faptul ca Royksopp au gasit cumva calea de a se reinventa, asa cum stiu ei mai bine, gasind noi metode de a oferi content de calitate pentru fanii care inca nu i-au parasit si care tanjesc inca si tresar la fiecare piesa de-a lor.

 

 

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register