[HEALING VIBES] Vanatorii de calitate

Astazi multi oameni sunt adeptii unui fenomen numit downshifting, care s-a nascut ca urmare a unui refuz de a-si consuma intreaga existenta in jurul profesiei lor. Ei sunt oamenii care nu alearga dupa pozitii ierarhice mai bune pe care o companie le pune la dispozitie, pentru ca tot ce vor este sa se intoarca la vechile obiceiuri de a petrece cat mai mult timp in natura, fugind cat de mult se poate de aglomerarile urbane. Aceste escapade ii reconecteaza cu ei insisi si le intaresc tot mai mult refuzul de a se conforma unor reguli prestabilite, ale societatii din care fac parte. Unii s-au apucat de pictat, altii de cantat, iar unii au luat calea antreprenoriatului social. Si toti fug dupa calitate, in defavoarea cantitatii.
Dar daca oare acest stil de viata a contribuit si el la reinvierea obiceiului oamenilor de a cumpara vinyl-uri si de a le asculta? Se poate ca acestia sa fie, de fapt, multi din iubitorii adevarati de muzica, cei care vaneaza sunetele de calitate?

Nu mai e un secret pentru nimeni faptul ca formatul ce parea candva condamnat definitiv la disparitie (din cauza concurentei CD-urilor si a formatului digital), se bucura deja de ceva timp de o revenire. Spectaculoasa, as spune. Destinul functioneaza cumva ciudat pentru ca noi, oamenii, revenim la lucrurile din trecut, prin reinvierea unor trenduri de consum, de la cele ce tin de designul interior si pana la cele vestimentare si muzicale. Asa au reinceput sa devina iar cool pick-up-urile.
Chiar daca raman in continuare alegerea unui segment redus de public, vanzarile de vinyluri din SUA au cunoscut, in 2018, a doua crestere consecutiva, vanzarile fiind cu 12% mai mari decat in 2017, arata datele unui studiu realizat de platforma BuzzAngle Music. Vanzarile de album dispuse pe acest tip de format au reprezentat un procent de 13,7% din totalul vanzarilor, procent care in 2017 era de 10%, iar in 2016 se situa undeva la 8%. Acest lucru se datoreaza partial declinului de pe piata CD-urilor, care au scazut cu 18,5% in 2018, fata de anul anterior.

Insa ce mi se pare interesant de urmarit este faptul ca popularitatea asta atat de mare a streamingului a sprijinit, in mod ironic, vanzarile de vinyl-uri. Se pare ca usurinta de a asculta muzica in prezent, prin atat de multe variante, de la Youtube, Spotify, Apple, a cultivat de fapt dorinta oamenilor de a trai o experienta analogica de ascultare. De ce? Pai de ce sa nu vrei sa asculti toate nuantele fine din ultima piesa a lui Dan Andrei, la tine acasa, pe un pick-up?

Mai mult decat atat, un vinyl ii va gadila intr-un mod rafinat egoul unui roman care inca se ghideaza dupa principiul lui “a avea” si “a detine”, pentru ca el traieste, la fel ca noi toti de altfel, intr-o societate romaneasca postdecembrista, dominata inca de mentalitatea proprietatii. Dar poate ca in viitor va veni cineva in Romania cu o idee care sa fie suficient de disruptive incat sa schimbe mersul lucrurilor (la fel cum facea Netlfix, in urma cu peste 20 de ani, cand permitea inchirierea de DVD-uri). Insa toata treaba asta e relativa, iar ca acest lucru sa devina realitate, industria va trebui sa se transforme drastic. But who knows…

Personal nu cred ca ar trebui sa existe doua tabere separate, la nivel de comunitate, in ceea ce priveste modalitatatile de ascultare, pentru ca muzica trebuie sa existe sub orice forma, iar cel mai important este sa respecti o compozitie, in orice forma ar fi si, mai ales, sa respecti artistul. Cred, totusi, ca orice iubitor de muzica ar trebui sa fie constient ca autenticitatea si calitatea sunt atribute mai importante decat comoditatea si viteza.

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register