[LIVE+DIRECT] DJ SHADOW – In Tune And on Time

[LIVE+DIRECT] este o serie de articole ce prezinta artisti pe care eu ii admir si pe care ti-ar placea sa ii asculti si, eventual, sa ii pui in playlistul pentru petrecere, pentru sala, pentru drumul cu metroul, pentru atunci cand faci curat sau in “pur si simplu vreau sa ascult muzica, fara vreun motiv anume”.

Incerc de vreo doua zile sa scriu articolul asta si nu reusesc sa gasesc un inceput care sa introduca exact cum trebuie DJ-ul cu pricina. Poate ar trebui sa folosesc o melodie, o ascultam si continuam dupa.

 

‘Midnight in A Perfect World’ e de fapt prima piesa pe care am auzit-o de la Dj Shadow aka Joshua Paul “Josh” Davis, pe coloana sonora de la ‘Scratch: The Movie’. Nu stiam nimic despre el, e DJ, e producator, face scratchuri, nu face scratchuri, dar imi placea piesa, asa ca am inceput sa caut mai multe despre el.

Pe vremea aia, jumatea lui 2001, eu aveam 19 ani, eram foarte fixat pe hip-hop undeground gen Jedi Mind Tricks, Arsonits, Company Flow (look them up, they cool) asa ca ceea ce ma misca pe mine era mult prea greu pentru radio. Asta inseamna ca trebuia sa sap serios ca sa gasesc treburi, mai ales ca eram in the fuckin’ 2000, internetul era o nebuloasa pentru mine. Stiu ca am gasit o piesa foarte rara pe Soulseek, nu mai stiu cum se numea dar era de pe un mixtape Molemen: Chicago City Limits si a durat 24 de ore ca sa o downloadez. In perioada in care 128 kbps era standardul, deci melodia nu avea mai mult de 4MB, asta inseamna ca banda mea era gatuita ca Soseaua Berceni cand se schimba bordurile.

Inapoi la Shadow, am cautat si am tot cautat si tot ce gaseam de la el ma termina, intr-un sens bun. Am descoperit atunci ca de fapt e Dj si Producator, ca e unul dintre cei mai respectati ‘diggeri’ din domeniu si ca tot ceea ce produce el se materializeaza pe un MPC 60 II strict din sampleuri inregistrate de pe vinil. Pentru cei neinitiati in domeniu dar dornici sa descopere lucruri noi, a face o piesa din sample-uri inseamna in mare sa iei o bucata de tobe dintr-o piesa (acolo unde sunt goale, fara alte instrumente), o bucata de bas din alta parte, o armonie de chitara sau un pian care sa se potriveasca armonic, le tai in bucati si le rearanjezi si cam asta e treaba. In mare.

 

 

Clar nu face muzica pentru toata lumea, iar pe vremea aia genul asta de muzica eclectica cu influente de peste tot, de la ambient la funk, era foarte greu de digerat mai ales atunci cand creierul colectiv era obisnuit cu versuri retarde si instrumentale foarte simple. Cam ca acum da’ altfel. Si nu cred ca era problema doar la noi, cred ca peste tot era la fel, doar ca la noi erau proportiile gresite. Noi eram oamenii care incercau sa regleze compozitia. Prea mult zahar? Nicio problema, baga un pumn de sare.

Nu s-a lasat niciodata ingropat intr-un sigur stil muzical sau intr-o perioada, dovada ca inca face muzica iar sound-ul este pe cat de fresh posibil.

 

 

Desi a luat parte la multe proiecte, nici unul din ele nu m-a tinut atat de incordat precum ‘In Tune And On Time’. Pentru el am inceput acest articol si cu el am sa-l termin. Nu e un mix, nu e un live show oarecare, e o incursiune in timp si spatiu, o combinatie de piese de pe materialele proprii sau la care a colaborat in diversele proiecte in care s-a lasat sedus. Asta se intampla in perioada in care Serato si Traktor erau niste idei frumoase, asa ca tot show-ul e construit cu viniluri, cd playere, MPC si cateva efectoare. Toata muzica este acompaniata de imagini proiectate pe un ecran led imens si intregesc toata aventura muzicala. Asa ca ar fi de preferat sa il pui pe un TV nesimtit de mare si pe niste boxe super hi-fi sau daca esti la munca o pereche de casti si iti lasi imaginatia sa construiasca imaginile. It works that way too.

 

 

Daca ai terminat de ascultat si te intrebi cumva unde si cand il poti vedea live, iti las mai jos cateva metode prin care il poti stalk-ui si iti mai spui ca a fost in Romania in 2010 si tu l-ai ratat.

 

CONNECT ONLINE

WEB► www.djshadow.com

INSTAGRAM► https://www.instagram.com/djshadow/

FACEBOOK► https://www.facebook.com/djshadow/

TWITTER► https://twitter.com/djshadow

SOUNDCLOUD► https://soundcloud.com/djshadow

SUBSCRIBE► https://www.youtube.com/user/DJShadowVEVO

 

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register