[MAINE-I LUNI] Nu te mai frustra

Care-i treaba pana la urma cu oamenii care arunca cu cacat intr-un gen de muzica, doar pentru ca ei nu il asculta? Intr-o era a political correctness-ului si a incercarii de acceptare, ajungem sa ne certam sau chiar sa ne uram din cauza diferentelor de gusturi muzicale (ca fix asta ne mai lipseste, in rest suntem bine pe planeta asta).

Stiu, exista acei oameni care sunt anhedonici muzical (“anhedonia” – e ceva ce nu te lasa sa te bucuri de lucrurile fundamentale ale vietii – in cazul de fata, muzica electronica), dar astia sunt o exceptie fiindca ei sufera din cauza muzicii pentru ca nu o pot intelege. Acum, ori toti astia sufera de asta, ori sunt amuzici (caracteristica a depresiei), ori pur si simplu le place sa dea cu rahat pe munca altora doar pentru ca nu se pliaza pe gusturile lor. Pe primii ii iertam, dar daca ar fi sa ascultam argumentele celor din ultima categorie auzim asa:

-“Nu-mi place fiindca n-are cuvinte.”

Astia sunt fix oamenii aia care cred ca au in repertoriu toate genurile muzicale si ca muzica electronica inseamna doar underground minimal, unde sunt putine sunete asezate, de obicei grave, care te patrund. Daca esti unul din oamenii astia care n-asculta electronica doar pentru ca n-are cuvinte, afla ca exista un internet plin de genuri de electronica cu versuri (trance, dance, deep house, r&b sau chiar orice alt gen). De ce sa limitam aprecierea producatorului doar la versurile cantate de X cantaret si sa nu ne axam pe productia muzicala, cand de fapt, acolo sta toata culoarea piesei? Cum ar fi sa fii medic si sa vina cineva sa-ti spuna ca nu-i place cum l-ai operat fiindca cicatricea e urata si efectiv sa faca ceva pe toata munca ta de 6 ore, in care te-ai chinuit sa-l salvezi de la moarte? Te-ai frustra. Nu spun ca ce este cantat intr-o piesa nu este folositor, dar asta este doar un plus adus si ar trebui sa ne concentram atentia asupra sunetelor si modul in care ele sunt asezate de suna asa de bine.

-„Ce poate fi atat de greu sa faci muzica pe un calculator? Muzica adevarata este aia compusa din instrumente”.

Chiar, ce poate fi atat de greu sa stai in fata unui calculator sa faci muzica? Sa stai in fata unui program care are zeci de comenzi si grafice de sunete, sa faci o piesa care contine sunete instrumentale pe care le asezi singur, pe fiecare in parte, la secunda potrivita. Sa fii si compozitor si dirijor si ala care „canta” la instrumente, toate la un loc. Sa stii sa folosesti toata aparatura specifica si sa nu iesi cu zilele din studio sa poti termina si tu EP-ul ala. Ce poate fi atat de greu? Este greu si ar trebui sa intelegem ca necesita timp si timpul nu se mai intoarce, asa ca hai sa respectam timpul oamenilor care depun efort in munca lor si incearca sa faca ceva care sa ne bucure, in primul rand, pe noi si apoi pe ei insisi.

-„Asta e muzica din aia pentru oameni care mescteca guma” .

It’s way to live, not a way to get fucked up, so grow tf up.

Hai sa ne maturizam si sa invatam sa-i acceptam pe toti, indiferent de gustul muzical, ca fiecare are dreptul sa asculte ce vrea. Acest lucru este valabil si pentru fanaticii de electronica, care ridica pe piedestal acest gen, iar pe restul le blameaza si le-ar „da foc”.  Pana la urma e doar muzica, da-o in…

Acum vine partea aia buna din articol, in care eu va aduc la cunostinta, ceva ce poate stiati deja, dar ce e spus de doua ori e bine infipt in minte. Stim cu totii ca cei de la Sonus Festival nu se joaca cand vine vorba de organizare, iar impreuna cu cei de la Culture Club Revelin (Dubrovnik, Croatia), au organizat pe 17 iunie, o sesiune Cercle unde au pus muzica in deschidere DANCElectricPHILIPE, iar seara a fost incheiata pe ritmuri alese de Phil Dark. Invitatul special al acestei seri a fost Hot Since ’82, care timp de doua ore ne-a umplut de energia muzicii “fara cuvinte”. Am vazut oameni fericiti, plini de energie, hraniti de atmosfera si de privelistea pe care Cercle le-a “pus-o” la dispozitie. Nu mai spun de apusul care s-a sincronizat cu muzica. NU ai cum sa fii dezamagit de o experienta ca asta si odata intrat in joc, e greu sa nu vrei mai mult. Va las cu baiatu’ asta fierbinte din optjdoi.

Cum facem bani de evenimente de genul? Vorbim noi mai incolo. Vibe bun!

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register