[MAINE-I LUNI] Tu ce respiri cand asculti muzica?

In 2019, in padurea amazoniana au avut loc 72.843 incendii, peste 9000 doar in ultima saptamana. Este normal ca in perioada iulie-octombrie sa existe incedii in padure, insa cele de anul acesta sunt in numar ridicat. Padurea amazoniana produce 20% din oxigenul de pe pamant, iar disparitia ei ar duce la reducerea precipitatiilor si la aparitia secetei.

Inca nu s-a gasit un vinovat, dar se presupune ca focul ar fi cauzat de perioada secetoasa sau de oamenii care dau foc pentru a curata campurile. Presedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, afirma ca organizatiile non-guvernamentale au pornit focul drept razbunare pentru ca le-au fost taiate fondurile de dezvoltare, scrie BBC News.

Pe scurt, padurea amazoniana arde, animalele dispar, oamenii care locuiesc acolo sunt expusi unui pericol de intoxicatie, iar scena politica din Brazilia ridica din umeri, deranjata fiind de presiunile politice externe, nu de incendiu in sine. Cu cat incendiile sporesc, emisile cresc si  duc la schimbarea temperaturii, lucru care ne slabeste rezistenta, iar noi trebuie sa facem ceva.

Desi incendiile nu s-au oprit de cateva saptamani, ele au inceput sa fie virale pe social media prin intemediul paginilor de stiri de cateva zile, fiind distribuite de oameni de rand si de persoane publice. Mai multe vedete au postat pe conturile personale, precum actorul Jaden Smith si vloggerul Logan Paul, distribuind o fotografie veche cu padurea amazoniana, atasata unui mesaj pentru urmaritori. Acea poza a fost postata in 2007 in The Guardian, ea fiind facuta 1989. Sunt sigura ca intentia lor a fost de a avertiza populatia, insa tocmai din cauza ca o stire a ajuns virala, trebuia cercetata mai amanuntit.

Este bine ca informatia circula repede, dar noi avem datoria de a verifica veridicitatea surselor pentru a o transmite corect mai departe. Problema este ca nu stim din prima daca o informatie este corecta sau nu si provine si din cauza ca generatia noastra a fost obisnuita sa invete doar din carti, la orele de geografie fiind predate cunostinte generale si mai putin discutate problemele actuale ale planetei.  O prima solutie, care necesita timp de  implementare, ar fi introducerea unei ore de educatie de mediu, unde sa li se aduca la cunostinta elevilor ceea ce se intampla in lume. Insa asta dureaza, iar noi suntem in punctul in care ne pierdem 20% din plamanii Terrei.

Stiu ca este greu sa-ti rupi privirea de la drumul tau catre milionul de euro, dar gandeste-te ce trist va fi dupa sa trebuiasca sa-ti cheltui banii pe spitalizari, tratamente si pastile, din cauza ca in urma cu ceva ani a disparut de pe planeta un ecosistem care-ti asigura sanatatea.

Din fata unui calculator nu simt ca pot face prea multe, dar incerc sa contribui printr-o donatie la organizatiile care se ocupa de apararea padurii si sa dau mai departe cunostintele mele si altor persoane. Cu cat ne deschidem ochii unii altora, fara a incerca sa ni-i scoatem, ne vom salva de la un viitor cu masti de oxigen.

Va las sa prindeti viata cu Above & Beyond, poate ei va conving ei ca impreuna putem schimba lucrurile. Vibe bun.

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register