[MEMORY LANE] Ep. 12 Prima data la TNB

Probabil ca v-am mai povestit despre punctele ,,fierbinti” in care se ,,schimba” muzica in Bucuresti. Ma repet un pic si pentru cei care au deschis televizoarele mai tarziu. Nu stiu cat de greu va e celor mai tineri sa faceti un exercitiu de imaginatie, dar presupuneti ca nimic din ce ati fi ascultat voi si ati fi adorat NU SE GASEA IN ORIGINAL. Noi am fost cei care au patentat schimbul de hip hop in Bucuresti. 2 canale TV aveam si noi in primii 2 ani de dupa Revolutie. Lovitura de stat, pardon. Pe TVR2 seara mai intra un alt logo: SUPER CHANNEL. Acolo vedeam videoclipuri din state si culmea, nu era muzica aia obosita de la rubrica Varietati Internationale unde te ,,delectai” cu Toto Cutugno, Albano si Romica Power si alti ,,d-astia”.
Pentru ca probabil va intrebati de unde dracu stiam Naughty By Nature, Run DMC si altii ca ei, de aici. Dupa ce aflai piesa incepea cursa de cautare. Lumina a venit chiar din centrul orasului nostru, ca in multe alte situatii, din Piata Universitatii. Cineva ne-a spus, da’ mergeti ma in plm la TNB (Teatrul National Bucuresti) si intrebati acolo. Aia au muzica si dau la schimb. Totusi, ce dracu sa le dam la schimb, ca noi nu aveam decat cateva casete ,,originale” din Polonia, luate de la Butiq Veroniq, primul ,,magazin privat” de pe bdul 1 Mai. Cu Ice MC, Snap, Vanilla si MC Hammer. Cel putin asta credeam noi ca este hip hop.
Totul s-a schimbat cand mama s-a stabilit in USA, in ’92. Fratele vostru a inceput sa primeasca casete originale si cu emisiuni trase de la radio, cu emisiuni hip hop. Bine, nu va ganditi la zeci, cateva. ,,Cum sa contribui eu la imbogatirea unei asemenea categorii de retardati analfabeti? Muzica de redusi mintal”. Si totusi, de dragul meu, trimitea cateva albume. Incepand din acest punct, am inceput sa contez la schimburi. Lumea incepuse sa ma stie. Pustiul ala care are originale din State.
Daca aveai ceva nou, necunoscut si care suna misto, deveneai practic cel care ,,l-a adus in Romania”. Cum i s-a intamplat lui Dox cu Looptroop si Phi Life Cypher. Mie unul mi s-a intamplat cu Blak Czer. Mi-a trimis mama o caseta luata la reducere si m-am uitat pe ea, am vazut Relativity Records, adica acolo unde erau Fat Joe, Common Sense, Beatnuts, etc. Am zis: sigur e misto. Am desfacut, am ascultat cu nesat. Blaaaaana. M-am dus cu ea la TNB, n-o imprumutam decat la 2-3 persoane de mare incredere. Au tras-o si apoi dupa 2-3 saptamani, dansau niste baieti la TNB la intrare, la vreo 100m de unde ne intalneam noi. La casetofon, Blak Czer. Si intreb si eu de unde au muzica. La care unul dintre ei: de la un baiat care a primit caseta din State. Si uite cat de tare suna!
Va puteti imagina si ce senzatie am avut cand se deschisese chioscul cu CDuri originale de vis a vis de cinema Patria??? Gen, boom bap hip hop original, aici, in Bucuresti??? Restul e istorie. Totul este facil acum de cand internetul ne guverneaza. Dar vorba piesei de la NTM, Tout n’est pas ce facile…it ain’t nuttin like HIP HOP music!!!
Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register