[MEMORY LANE] Ep. 16 – De ce m-am apucat sa pun muzica…

As incepe simplu: pentru ca ma saturasem grav de muzica din locurile unde ma duceam.

 

La prima vedere este o defulare a sinelui meu colectionar de muzica. Pana nu demult, cea mai importanta “avutie” a mea era reprezentata de albumele mele. Pana si cele in copie erau valoroase pentru mine. Totusi, lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Pe vremuri dadusem si eu in patima vinyl-urilor si chiar am achizionat un pickup de suflet al lui DJ Sleek, folosit in celebra emisiune de la Radio Nova 22. Semnat cu carioca: DJ Machu Pichu. Mixam fabulos cu un pickup pe un canal si cu casetonul Panasonic pe celalalt. Aveam un mixer in anii 90, care probabil ca se folosea in 73 in Bronx, cand au inceput baietii sa puna muzica acolo. Fara fader la mijloc, ci doar cu 4 canale, achizitionat de la celebrul magazin Dioda de pe 1 Mai,  actualmente Jerry’s Pizza, dar hey, ce mai e drept in viata asta???

 

Mi-am ales asadar aceasta vocatie de selector. De cand ma stiu, mi-a placut muzica. Si binenteles ca nu exista multumire mai mare decat sa danseze lumea pe ce imi place mie. Am vrut de mic sa am emisiunea mea la radio. TV-ul mi s-a parut intotdeauna artificial. La radio te mai poti scarpina in nas, urechi sau chiar sa faci o “reorganizare” fara sa te vada nimeni. Binenteles ca emisiunea mea ideala ar fi fost numai cu muzica, insa cei 5 ani de emisiuni TV mi-au reamintit ca in mileniul 3 oamenii vor gargara, muzica le este accesibila tuturor acum cu netul asta. Chiar imi amintesc ca aveam o discutie cu un baietel, vecin cu mine, in varsta de 10 ani, care ma intreba realmente socat: “Tu esti de pe vremea cand nu era internet si nici telefon mobil? Si cum va distrati?”

 

Titulatura de DJ nu este pentru mine si am sa tot repet acest lucru. M-am dezvoltat muzical in preajma unor DJ extraordinari, pe care i-am vazut crescand odata cu mine ca MC. Nu as putea vreodata sa ma compar cu ei pentru ca ce fac eu reprezinta doar o mica parte din ce fac ei. Prin urmare, dragi promoteri, faceti diferenta intre un selector sau poate mai rau, “un winamp dj”, cum zicem noi si un DJ adevarat. Ei bine, nu ii puteti plati la fel, ramane secretul nostru. Si mai exista un secret tot din domeniul acesta: trebuie sa ne adaptam la tipul de petrecere, pentru ca riscam sa aducem un super DJ care face rutine, mixing, scratching, beat juggling, la o petrecere unde lumea vrea sa se faca pardaf pe evergreen-uri. Sau pe piuiala. Si atunci o sa te intrebe lumea de ce nu pune ala Beyonce? Si eventual tu ca promoter o sa te faci de cacat ducandu-te sa il intrebi pe super DJ daca poate sa schimbe si el muzica. O eroare de un penibil greu de descris, indiferent de numele DJului.

 

Dar dupa atatea detalii si intamplari e cazul sa ne gandim doar la muzica. Pentru ca asta cauta cei care vin la petreceri. Nu ii intereseaza pe ei ce detalii tehnice se afla in spatele unui party. Vom reveni si cu alte detalii in episoadele urmatoare de la birou sau de la umbra patului.

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register