
[NEW MEDIA] New Media Castle
Am asteptat sa treaca nebunia cu 10 articole pe zi despre festivaluri ca sa va povestesc si eu putin despre cum a fost la New Media Castle la EC.
Dupa cum sper ca ati observat, incepand cu editia de anul acesta, echipa EC s-a pus bine pe treaba si a investit timp, energie, oameni si bani pentru a transforma castelul intr-un adevarat rollercoaster de experiente noi, in special pentru publicul din Romania.
Fie ca a fost in interiorul castelului, parter sau etaj (pt ca da, anul asta au construit inclusiv o scara in castel), capela sau grajduri, fiecare spatiu pe care Electric Castle l-a dedicat anul acesta noilor media a adus un mare plus acestui festival dar si un public nou. Miile de oameni dispusi sa stea inclusiv la coada, in caldura, pentru a vedea instalatiile expuse sunt dovada clara ca suntem curiosi si deschisi sa descoperim ce e nou in materie de arta si tehnologie.
Fara sa exagerez cu nimic, castelul a fost full in permanenta de oameni entuziasmati de instalatiile expuse.
E adevarat, nu au fost orice fel de instalatii.
Poate multi dintre voi nu ii stiti dar sa ma credeti cand va spun ca EC a reusit sa aduca printre cei mai mari artisti new media din lume.
De fapt, EC a reusit sa il aduca pe Alex Czetwertynski, curator în domeniul tehnologiilor creative si un artist misto tare. O sa mentionez doar ca a lucrat cu Google, Childish Gambino, ca e curator la festivalul Day for Night din Houston, Texas si atunci o sa intelegeti de ce Alex a primit mana libera de la EC si a reusit sa adune sub acelasi acoperis printre cei mai tari artisti new media din lume.
Fiind un tip super deschis, constient ca arta e in continua dezvoltare si ca sta in mainile noilor generatii dezvoltarea acesteia, a facut posibila si colaborarea dintre EC si studentii de la noul program de master Digital Interactive Arts – Facultatea de Film, UBB – Cluj, oferindu-le un spatiu in cadrul New Media Castle pentru a-si expune instalatiile sub acelasi acoperis cu “aia mari”. Puteti arunca un ochi asupra lucrarilor studentilor chiar in postarea lui de pe insta, aici.
Daca v-a placut la castel sau nu ati ajuns la festival si vreti sa stiti despre ce tot vorbesc eu aici, va prezint si o mica lista cu artistii care au transformat anul asta castelul:
404.zero – sunt 2: el si ea. originari din Rusia dar cum umbla din gig in gig prin toata lumea, deja nu mai au un domiciliu stabil. Au avut instalatia “Deep Jetlag” pe tot parcursul festivalului in castel dar in caz ca v-ati intrebat care era faza cu secret gig-ul, ei bine, pe ei i-ati ratat duminica seara. In timp ce majoritatea se inchinau la Jared Leto, eu ma inchinam la AV-ul lor.
Matthew Schreiber – instalatia din capela, singura cu warning la intrare. Nu e o instalatie dedicata celor slabi de inima sau care crize de tip epileptic, din cauza stroboscopului puternic. Tind sa cred ca a fost preferata mea. O instalatie care pur si simplu reusea “sa te bage in transa, frate”. Pe bune, chiar pare ca iti modifica in timp real your state of mind and body.
Children of the Light cu instalatia “Diapositive”, coplesitor de simpla si frumoasa. Chiar nu e nevoie sa spun mai mult.
Oliver Ratsi a avut instalatia cu “tuburile alea mari si colorate” care luminau frumos castelul, in special noaptea. Nu a fost doar atat. In contrast cu vizibilitatea ei din exteriorul castelului, prea putini si-au dat seama ca ea poate fi vizitata in interior, intr-o camera mai ascunsa, aflata dupa instalatia celor de la Children of the Light. Abia in interior, instalatia isi atingea cu adevarat scopul. Tanananaaa…
Nonotak – tot 2: el si ea doar ca de data asta din Japonia. Instalatie performativa. La grajduri. E un intreg performance in care timp de cateva minute esti ametit de leduri si sunet sincronizat. Sunt fana lor asa ca pentru mine e de bine, dar sincer, as fi pus un warning la intrare si aici, cred ca unii ar considera-o destul de agresiva.
RNDR – o instalatie adaptata in timp real cu ce se intampla in festival, construita cu ajutorul unui cod dezvoltat de ei. RNDR Studio se ocupa cu creative coding si sunt dornici sa impartaseasca si altora asa ca va incurajez sa ii cautati mai departe daca va intereseaza partea asta..
Shohei Fujimoto – Japonia. La el totul e matematica. Noi perspective si abstract exprimate prin matematica.
Memo Akten – the one and only legend and inspiration for all of us. El a avut instalatia de la etaj, singura instalatie direct interactiva din liga artistilor mari. Ca sa ne dam seama pe unde suntem, aceasta instalatie a fost dezvoltata acum mai mult de 10 ani si inca auzi o gramada de oameni exclamand: uaaaaaaau!. E chiar induiosatoare bucuria si mirarea asta.
Mie mi-a placut ce am vazut si sper sa mai tot fie ca lumea e plina de minuni.
Voua care instalatie v-a ramas in minte? Ce artisti new media sau lucrari ati vrea sa vedeti pe plaiuri romanesti?