[NEW MEDIA] Nu e doar despre laserele de la festival

Unde incadram cuvintele cheie de mai sus? Ce au ele in comun? Sa explici new media art (sorry, nu ma pot obisnui cu “arta noilor media”) devine aproape la fel de problematic ca definirea artei asa ca, daca va asteptati sa gasiti un raspuns clar, oriunde ati cauta s-ar putea sa fiti dezamagiti.

Arta tehnologiei a reprezentat intotdeauna un challenge atat pentru privitor dar mai ales pentru artist. E un fenomen in continua dezvoltare care isi schimba forma si design-ul in mod constant, atat tehnologic cat si conceptual.

Impresia generala e ca e o treaba noua aparuta in ultimii 5 ani, “pe val”, “ceva cu lumini, proiectii si muzica dubioasa” dar toata nebunia ce formeaza new media art a inceput de fapt odata cu introducerea elementelor de tehnologie in arta contemporana (mai vizibil incepand de acum vreo 60 de ani, cam incepand cu miscarea Fluxus).

Gandeste-te, de cand te-ai nascut pana in prezent, cat de mult au evoluat sau schimbat tehnologia, stiinta, omul si probabil iti vei da seama de motivul principal pentru care e atat de greu de definit si de comprimat totul sub un singur termen.

In acelasi timp, tot acest background al schimbarii si al inovatiei justifica cu usurinta atat abordarea artistica a creatorilor cat si ispitirea din ce in ce mai multor artisti inspre aceasta zona.

Va garantez ca multi dintre noi ne-am bucurat la un moment de ea fara sa stim cum sa o numim, de unde a aparut sau care e faza. S-ar putea sa ai aplicatii pe telefon care se incadreaza aici, poate ai fost la un concert sau un party unde te-au dat pe spate vizualele sau ai vazut vreun spectacol in care tehnologia si digitalul si-au facut loc mai mult decat in mod obisnuit. Se ajunge in punctul in care indraznesc sa spun ca orice lucrare poate fi considerata un experiment si e mai safe sa spui ca ceva se incadreaza acolo decat sa spui ca nu.

Oricum ar fi, crede-ma ca oamenii care fac acest fenomen sa se intample au multe skilluri si multa munca in spate dar, din pacate, sunt complet subapreciati.

Daca vrei sa intelegi mai bine cu ochii tai, vara asta iti aduce o mare sansa sa intalnesti lucrari ale unor artisti care desi poate sunt necunoscuti pentru majoritatea dintre voi, sunt printre cei mai adanciti in new media art. Amural si o buna parte din Electric Castle (incepand de anul acesta) fac un pas important in facilitarea unei intalniri dedicate special interactiunii dintre audienta si aceasta miscare.

Cu exceptia catorva curajosi, ne-am trezit cam tarziu, dar fiti constienti si pe faza ca arta new media s-ar putea sa aiba la ora actuala cele mai multe mijloace pentru a reda prezentul pe care il traim in toate formele lui.

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register