[NONSENSE] Nu esti deloc special, DJ.

Incep sa cred ca meseria asta de DJ nu mai e atat de speciala ca acum 20 de ani cand am inceput sa ii dau atentie.

De ce zic asta? Din mai multe motive.

In primu rand, acum 20 de ani, ca sa te apuci de treaba asta trebuia sa iti doresti foarte mult. Foarte, foarte mult. Trebuia sa faci investitii, sa iti cumperi cd playere, mixere, platane. Nu conteaza ce fel de DJ erai, ca puneai la club, ca faceai scratch-uri sau ca erai DJ de nunti si botezuri. Echipamentele costau o avere si de abia le gaseai. Nu existau optiuni la 800 de lei, sa iti iei o consola si sa mixeze singura.

In al doilea rand, chiar daca puneai pe cd playere, platane, casetofoane sau magnetofoane si derulai casetele cu creionul, tot iti trebuiau skill-uri. Ce sunt skill-urile? Setul ala de abilitati care iti permit sa folosesti ceva la capacitate maxima. Sudorii au skill-uri, agentii de vanzari au skill-uri, pana si femeia de serviciu are nevoie de skill-uri ca sa nu lase dare pe gresie sau pete pe parchet.

 

 

In al treilea rand, aveai nevoie de muzica. Muzica buna era la fel de accesibila ca bananele pe vremea lu’ Ceasca. Nu exista internet. Milenialii isi inchipuie deja ca faceam focul cu cremene, vanam animale si ne imbracam cu pielea de pe ele. Exista viata si fara internet, sau cel putin atunci exista. Sa ne intoarcem la muzica. Nu o gaseai si daca o gaseai, o cumparai. Cd-uri, casete, viniluri sau benzi de magnetofon.

Daca puneai de pe cd-uri trebuia sa faci cd-uri cu muzica sau sa pui de pe cele deja achizitionate. Daca puneai de pe viniluri, trebuia sa cumperi viniluri. In afara de faptul ca trebuia sa cumperi cd-uri si viniluri si sa le cari de colo colo cu gandul la cum o sa te relaxezi la 40 de ani, la Ana Aslan, trebuia sa ai si o memorie de elefant. Sa iti aduci aminte care piesa unde e, ce bpm are. Iti aduceai aminte, mapa nr 3, a 4-a foaie, randul 2. La viniluri stiai ca e in cutia 1 pe la jumate si incepeai sa il cauti.

 

 

Acum iti iei o consola la 800 de lei, ai un laptop sau daca nu ai, iti iei unul sau o tableta. Daca esti descurcaret pe internet, cauti niste torenti cu muzica. Daca nu, dai 20 de dolari pe luna si faci cont pe un record pool. Ai totul deja aranjat pe bpm, sortat pe stiluri muzicale, pe energie, pe tip de eveniment, pe tot ce vrei, la botul calului.

Nu mai e nimic special.

Pe vremuri cand vedeai un DJ, nu puteai sa iti iei ochii de la el, toata noaptea te uitai sa vezi ce face, ce apasa, daca transpira de emotie, de stres, de cald sau daca are nevoie de o pauza la baie. Azi, nici nu te mai intereseaza. Te duci la club, te faci cacat si aia e. Prostul ala de la butoane, de prost ce e, e invizibil.

Nimic special.

Poate e vina noastra, ca nu v-am batut cand v-ati apucat, sa va aducem pe calea dreapta. Poate e vina tehnologiei. Poate e vina patronului de club care vede doar profitul. Poate e vina oamenilor care au devenit din ce in ce mai neingrijiti muzical.

Daca te dai jos din masina in fata clubului si iti doresti ca atunci cand intri in club sa fie aceeasi muzica pe care o ascultai la radio pe drumul catre club, atunci e vina ta.

Daca ai un club si alegi calea usoara de a atrage lumea si nu vrei sa ajungi un statement, atunci e vina ta. E ceva ce afara se numeste Club Culture. Da, e o cultura si asta. Dar tu ai ales sa nu faci parte din ea.

Daca esti DJ si ai aceleasi tabieturi ca un playlist de winamp, atunci e vina ta.

Nu mai e nimic special.

E vina noastra si e vina voastra.

Sau poate nu. Poate asta e firescul. Poate daca analizam putin si cautam mai mult o sa gasim semne ca se intampla din cele mai vechi timpuri. Pana si Mozart lua 100 de ducati ca sa compuna special pentru bogati. David Guetta vine “cu ele de acasa”. Am cautat mai multe treburi despre David Guetta si am ramas surprins sa descopar un tanar care punea muzica impecabil pe vinil in anii ’90, in Ibiza.

 

 

Mai caut niste maimutoi contemporani, poate Guetta e doar o intamplare si gasesc un DJ Bobo care participa la DMC ’86. WTF?

 

 

De ce au intrat in categoria “bad DJs that used to be good”? Poate bani, poate faima, cine stie?

Important este ca nu toti fac asta si principiile pe care isi construiesc viata, atat cea personala cat si cea profesionala, sunt puternice si ii pot tine pe piedestalul ala pe care au fost inca de la inceput.

Inca un lucru si am plecat. Te rog sa te uiti la filmuletul de mai jos. Jazzy Jeff, un DJ de 54 de ani care este la zi cu toata tehnologia, dar inca pune muzica folosind setul de skilluri pe care le-a dobandit in toti anii astia si care te face sa rupi perechea ta preferata de bascheti.

 

 

 

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register