
[OBSCUR] Tim Hecker
De ce obscur? Pentru ca exista unii artisti, ca Tim Hecker, care par sa iti vorbeasca despre ceva mai mult decat realitatea imediata.
Cand spun asta ma refer la faptul ca, spre deosebire de muzica orientata catre intreaga populatie, unde nu ai nevoie de o atentie sporita pentru a prinde mesajul intentat de artist, o lucrare muzicala precum No Drums de pe albumul Ravedeath, 1972 iti aduce aminte ca exista ceva mai mult, ceva atat de subtil incat pare ca timpul se opreste si tu cobori pe o scara ce te duce mai aproape de tine.
Am putea spune chiar ca e nevoie de un mediu propice pentru a digera muzica lui Tim Hecker deoarece e foarte usor ca sunetele lui sa se piarda in haosul auditiv ce ne inconjoara. Atentia la cele mai mici detalii si frecventele unice il separa pe artist de restul care raman la un nivel superficial al productiei.
Mare parte a albumului a fost inregistrata in iulie, 2010 in biserica Frikirkjan din Reykjavik si este o combinatie de orga, chitara, si pian. Nu e vorba de nimic religios, cel putin din cate stim noi, la suprafata. E foarte greu sa stii ce a fost in mintea si sufletul artistului. Din spusele lui Hecker si a altora precum Ben Frost, Johann Johannsson s-ar parea ca e vorba de intimitatea si acustica bisericii care i-a atras pe artisti.
The Piano Drop este un intro destul de dur si creeaza o atmosfera ce aduce aminte de muzica trance. Distorsiunea ce se preschimba usor intr-o claritate care te cuprinde complet e poate felul lui Tim de a ne vorbi despre echilibru. Ce impact ar mai avea acel sentiment de serenitate daca nu trecem intai prin haos? Intr-un fel, am putea spunea ca e modul in care artistul abordeaza intregul album. Sunt foarte dese momentele cand pare ca nu intelegi nimic din amalgamul de sunete si frecvente ce se intrepatrund. Totusi, ajungi la numarul 8 de pe album, Analog Paralysis, 1978 si incepe o coborare specifica lui. Atmosfera se pierde, chitara ajunge in prim plan si din nou, un sentiment de calm si liniste iti cuprinde toate simturile.
Despre final as prefera sa nu vorbesc deoarece unele lucruri trebuie traite ca atare, fara o prezentare anterioara. Va las pe voi sa il descoperiti pe tim Hecker.
Discografie:
https://www.discogs.com/artist/59906-tim-Hecker
Ravedeath, 1972:
https://www.youtube.com/watch?v=1NkZVWXK5jM
Interviu tim Hecker in Montreal, Canada: