[UPDATES] Pot fi denumiti DJii muzicieni sau nu?

De cand a aparut muzica electronica si butoanele, lumea s-a impartit in doua categorii:

  • Astia care apasa niste butoane nu sunt muzicieni. Le merg bine degetele
  • Ba da, ba! Sunt muzicieni, dar nu intelegi tu muzica electronica.

 

Pentru a ajuta finalizarea acestui debate vechi de cativa ani, ne-am gandit sa dam o mana de ajutor. Si care e locul in care te duci cand vrei sa dai peste nas cuiva si sa fii sigur ca ai dreptate?! La DEX.

 

Iata ce zice: Muzician = Persoana care compune sau executa compozitii muzicale. ♦ Persoana care cunoaste arta muzicii

 

Am putea spune ca am rezolvat problema si ca da, DJii sunt muzicieni pentru ca sunt persoane care compun si executa compozitii muzicale. Dar se pare ca nu e suficient. Pentru a fi denumiti muzicieni ei trebuie sa aiba si o buna cunoatere a artei muzicii, iar din punctul nostru de vedere aici se face diferenta.

 

Un DJ muzician e cel care pe langa faptul ca apasa 15 butoane si face cateva mixuri, trebuie sa fie si la curent cu tot ce se intampla in toata industria muzicala. Nu asculta doar muzica electronica, ci e un adevarat devorator de muzica, din toate timpurile si toate genurile. Ii place si The Police si Tiesto. Mai mult decat atat, stie care sunt principiile compunerii unui cantec si de ce are nevoie pentru a fi complet.

 

Un DJ care e doar un DJ e ala care asculta un singur gen de muzica, nu e deschis la schimbari si probabil ia un rand de piese peste care pune niste efecte ca sa sparga gura targului si si ii faca pe băietii de liceu sa dea din cap pe un bass hardcore.

 

 

Muzica e arta si arta e subiectivă, iar intrebarea ramane si o sa ramana mult timp de acum incolo. Ce conteaza insa este a doua parte a definitiei de muzician. Si mai e un aspect. Oamenii pun etichete si în functie de cunostintele si pregatirea lor muzicala. Daca ai ascultat toata viata muzic electronica si nu stii ce inseamna VH1, atunci probabil o sa ti se para ca asta e muzica adevarata. Daca stii cate putin din ce inseamna stilurile muzicale si stii de unde au venit fiecare, atunci raspunsul tau va fi diferit de la DJ la DJ. Poti sa faci diferenta intre unul care s-a hotartt acum 6 luni ca vrea sa fie DJ si unul care chiar stie ce face.

 

 

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register