
[RUN FOR YOUR LIFE] INTERVIU Mike Godoroja: Nu exista nevoia de a rezista fara muzica pentru ca pur si simplu nu exista „fara muzica”.
Jorge Luis Borges spunea ca nu exista pe aceasta lume coincidente, ci doar o necunoastere exacta a mecanismelor subtile ale Universului. Intalnirea de la sfarsitul lunii Mai, de la Bookfest, a dus ulterior la acordarea unui interviu pentru care sunt fericit, recunoscator și foarte, foarte mandru, totodata.
Daca David Coverdale nu ar fi parasit Deep Purple, nu ar mai fi infiintat niciodata Whitesnake, n-ar mai fi lansat niciodata Lovehunter in 1979, nu ar mai fi existat ”We wish you well”, piesa care a stat la baza mult-mai-cunoscutei- cel putin in Romania- a piesei ”De vei pleca.”
Pe Arena Nationala au rasunat, pe 14 August, ritmurile acestei melodii. Robert Trujillo si Kirk Hammett au facut o treaba minunata interpretand-o. Pot confirma, am fost acolo. Putina lume stie, sau daca nu stie, e cazul sa afle, ca dumneavoastra, impreuna cu Cristi Minculescu ati compus versurile cover-ului dupa ”We wish you well”. Care a fost sentimentul stiind ca piesa la care ati lucrat si ati pus atata suflet a fost cantata de una dintre cele mai mari trupe de heavy-metal din istorie?
Mike – Alegerea trupei Metallica e ca un Grammy pentru toți cei implicați, artisti si producatori și imi confirma ca munca mea cu Iris si Felicia Filip nu a fost degeaba.
Cel mai greu a fost sa scriu textul adaptat: “De vei pleca!”.
Piesa “We wish you well”, dupa care am produs pentru Zone Records varianta Iris, am ascultat-o de fapt pentru prima oara la un prieten de liceu, acasa la el, vizionand concertul Whitesnake din parcul Donington. Piesa era folosita ca generic de final al filmarii și am avut un vis in acel moment: sa o cante Iris, sa o cante Cristi Minculescu… pentru ca eu i-am iubit mult pe “irisi”!
Si astazi ii iubesc cu aceeasi patima de adolescent.
Cand am inceput sa lucrez cu Iris ca producator muzical in 1996, limitele de creatie erau inexistente, formatia era extrem de unita si plina de disponibilitate artistica.
Dupa lansarea de la Polivalenta din București a albumului “Luna plina” incepuse cu multe emoții pentru mine, dar cu succes, colaborarea Iris-ului cu soprana Felicia Filip.
Cand i-am propus lui Cristi colaborarea cu formidabila soprana la o piesa de studio, a fost destul de reținut pentru ca intelegea ce raspundere aducea un astfel de demers, dar avea incredere in mine, pentru ca reusisem un excelent cover Thin Lizzy – “Sa nu crezi nimic”. In momentul in care ne-am așezat la o masa impreuna si i-am aratat ideea de text, a ridicat ochii mirat și plin de umor. Atunci l-am finalizat sub ochii lui, impreuna cu deplina lui cooperare. Voiam sa ma asigur ca ii picau bine pe voce toate vocalele care l-au facut celebru.
Mulțumesc cerului ca am avut bucuria sa colaborez cu asa mari artiști: Iris, Cristi Minculescu si Felicia Filip, Nelu Dumitrescu, Walter Popa, Boro, dar si lui Dorian Ciubuc, patronul casei de discuri Zone Records, care a avut atat de multa incredere in mine!
Producator muzical, realizator de radio şi de televiziune pe segmentele blues, jazz si rock, fondatorul Mike Godoroja&Blue Spirit, Mike Godoroja. Si probabil, cea mai importanta meserie, aceea de sot si de tata. O cariera absolut impresionanta. Am uitat sa menționez ceva?
Mike – Da, un cerc de prieteni binecuvantați de Dumnezeu, cu care am ramas peste ani mereu la fel de strans legati sufleteste. De fapt, toata viata mea este un arc al indoielii fata de mine insumi, invaluita intr-o certitudine cu privire la sacralitatea sufletului. Nu exista „nimic”, ci absenta nimicului, nu exista „moarte”, ci absenta vietii, nu exista „ateism”, ci absenta lui Dumnezeu. Nu exista ura, ci absenta iubirii.
Ati invatat multe lucruri de cand ati intrat in lumea muzicala, din liceu, cu formatia Phoebus si pana in prezent?
Mike – Continui sa invat si azi, desi am adunat un vast ocean de informatii dupa absolvirea a doua facultati (Politehnica si Institutul de Televiziune de la Paris), precum si cursurile independente de muzica.
Nu exista potolirea spiritului, iar oameni precum Johnny Raducanu, Duke Ellington, Mihai Sora, Robert Plant, Misu Cernea si Florian Lungu reprezinta senectutea inteligentei pentru mine si garantia pentru increderea in spirit, in Dumnezeu.
A urmat apoi acel club de jazz din timpul facultatii, perioada de radio si televiziune si inființarea Mike Godoroja and Blue Spirit. Care e istoria din spatele acestui nume?
Mike- Anul 1997 este unul profilic pentru mine atat ca realizator, producator si prezentator de emisiuni Radio – TV, cat si ca producator artistic pentru IRIS sau diverse festivaluri. Fierbea sangele unei vieti intense, eram absolut peste tot in teren, descopeream cu o sete nebuna frumusetea unei vieti artistice hiperactive. Atunci miracolul scenei mi-a reactivat nevoia de spectacol, si am infiintat proiectul Mike & Blue Spirit, ca o replica la un album drag mie- John McLaughlin si formația basistului de la Genesis – Mike Rutherford, din acel moment am subjugat pe cat mi-a fost cu putinta principalele energii creative pentru spectacolele scenice.
La nivelul anilor 97, se pare ca genul pe care il abordati, Blues-Rock nu era atat de popular pe cat e acum. Sau ma insel?
Mike- Nu este popular nici acum, cum nu era nici atunci. Si atunci ca si acum prezenta in Romania a unui nume de prima marime sau productia unui festival sunt surse de mare atracție pentru romani, in rest viata concertistica cunoaste un regim moderat, aproape modest.
Nu am nici acum, cum nu am avut nici atunci la inceputuri, vreun plan comercial. Nu mi-a placut sa caut mimarea succesului in nimic ce am practicat si sunt constient ca viata unui artist care apeleaza la atribute estetice sofisticate plateste tributul unei popularitati de nisa care nu il recomanda la festivalurile de mici si bere. Sunt credincios artei mele, pe care o fac din tot sufletul punand la bataie intreaga mea educatie culturala, apetitul si abilitatile mele scenice, precum si colaborarea cu o serie de muzicieni de prima marime.
Judecand dupa calitatea spectacolului Zeppelin Experiment Show, din 19 Martie, cerintele publicului dumneavoastra sunt din ce in ce mai mari. Ce a stat la baza show-ului?
Mike- O serioasa intelegere a filonului artistic Zeppelinian care trebuie, si accentuez, este un ”trebuie” important racordat la nevoile artistice, ale scenei muzicale de azi. Nu este un concert de cover-uri, cum nu este nici un tribut (a se intelege prin tribut un spectacol in memoria sau spre cinstirea unui artist), ci este un show in care muzica Zeppelinilor este reformulata, rastalmacita, organic reformulata si provocator daruita publicului din toate spectrele publicului de varsta, de azi.
V-ați perceput vreodata ca pe un artist provocator?
Mike- Nu. Un artist provocator a fost Vali Sterian, iar astazi este intr-un fel, Florin Chilian. Eu sunt bland, cuminte si asezat, autoironic si romantic, nu demolez, ci construiesc peste transee.
Credeti ca muzica mai poate influenta modul in care oamenii gandesc acum?
Mike- Oamenii de acum ca si oamenii de atunci, ca si oamenii de maine sunt fiinte, gazde pentru spirit si care intr-o masura mai mica sau mai mare sunt, au fost sau vor fi influențați de arta. Educatia va face mereu diferenta, dar exista pentru fiecare un cantec, un spectacol de teatru, o poezie sau un tablou, si dintotdeauna si pentru totdeauna vor exista spirite cu zbor inalt si spirite aproape adormite. Intre acesti doi poli se desfasoara arta cu maretia ei, cu popularitatea, cu estetica kitsch –ului si sublima desavarsire.
Ce va mai intriga astazi, din punct de vedere artistic?
Mike- Mai degraba as raspunde la ce ma mai surprinde, ca sa pot sa raspund ceva, Ei bine, ma surprinde valul nou de fusion –jazz, noile nume din zona folk – pop, sau experimentele electro care au facut deja tranziția de la DJ la plina de ferment formatie care canta live.
Exista intrinsec aceasta nevoie de a crea muzica permanent? Cat timp rezistati fara muzica?
Mike- Nu exista nevoia de a rezista fara muzica pentru ca pur si simplu nu exista fara muzica. In absența sunetului exterior traieste cel interior, unde muzica si-a gasit libraria cea mai adecvata, localizata in memoria afectiva, precum cele mai populare aplicatii de streaming. Fiecare dintre noi da click pe o piesa, pe un refren, undeva pe site-ul sufletului.