[RUN FOR YOUR LIFE] Muzica si imnurile

In 1932, Aldous Huxley, una dintre cele mai mari minti pe care le-a dat Regatul, scria A Brave New World. Adica in 1931 o scria, ca de-abia in 1932 a fost publicata. Probabil ca stiti despre ce este vorba in carte. O societate din viitor, cu preconditionare genetica, hipnosugestie si clasificare pe caste. Toate acestea erau menite pentru a crea o societate perfecta, intr-un univers distopic.

Romanul, continuat cu eseul A Brave new World Revisited și mai apoi cu The Island, contra-partida lui utopica, cum a fost considerat de catre critici, este probabil cea mai importanta scriere a secolului 20. Manipulare, controlul maselor, indobitocirea lor. Pastila pe care o lua toata lumea ca sa fie fericita si sa uite de necazuri se chema soma. Soma: toate avantajele crestinismului si ale alcoolului, nici unul dintre inconvenientele lor. Putina soma si totul era roz. Putin mai multa soma si luai o vacanta de cateva saptamani oriunde voiai. Trebuia doar programata doza in asa fel incat toata lumea sa fie multumita.

De ce toata introducerea asta plictisitoare, ma veti intreba, ca niste cititori avizati care va aflati?

Pentru ca se intampla din nou. Corectitudinea politica, extremismul, fanatismul cu care ne sunt bagate pe gat canoanele astea obligatorii de ”cum ar trebui sa fie”.

Sunt Alecsandru, am 33 de ani, dar ma identific drept Killian Jornet, un atlet spaniol de talie mondiala. Asa vreau sa ma strigati de acum incolo. Altfel o sa fiu foarte ofensat si o sa scriu un blog despre cat de nedreapta este lumea cu mine.

Vorbeam acum ceva vreme despre imbecilitatile din cantecele de copii. Pline de nepotriviri si de instigari la crime si infractiuni de tot felul.

Vreau sa ma opresc acum putin asupra urmatoarei etape de evolutie: Imnul National. Consider ca avem unul dintre cele mai PROASTE imnuri nationale. Mesajul lui este similar cu acela transmis de o sotie maltrata sotului ei, alcoolist prolific.

Marine, desteapta-te! Desteapta-te, ma, n-auzi? Vine turcii! Ma, te destepti odata sau nu? Ne trezim si noi dracului odata? Iar copiii sunt invatati de mici sa recite imbecilitatea aia fara sa inteleaga exact ce si cum. Cine plm a fost Traian si care-i faza cu umbrele? De ce sunt marete?

Dialog, prin secolul 19, Andrei  Mureșanu, Anton Pann

-Andrei? Andrei? Domnule Muresanu? Sunteti singur ca pastrati asta cu Desteapta-te, romane? Nu suna ca si cum am fi niste vesnici adormiti si lipsiti de chef?

-Ba, lasa-ma, ba, ca m-ai zapacit de creieri!

-Dar, Andrei, care-i faza cu umbrele alea?

-Ba, dar ma lasi? Ai diarie-n gat?

-Pff…Andrei, dar cum facem, ca vorbeste lumea ca Ucenescu ar trebui sa fie trecut la autori, acolo?

-Mama, luati-l pe fraier de-aici, ca-l bat, sa moara familia mea! Crima de om, fac cu tine!

Asa invata copiii sa danseze pe melodii fara versuri. Doar cu niste cuvinte alaturate aiurea.

Romanie, traiesti in trecut! Nu vreau sa fiu eu cel care-ti da vestea sau vreun cocalar sinistru, dar nu esti dinozaur! Inceteaza sa mai traiesti dupa standardele alea! Nu esti dinozaur. In cel mai bun caz, esti o iguana, mergand de colo-colo, mandrindu-te cu pielea aia solzoasa, ochii aia exoftalmici si gaurelele alea din nas. Si, da ti-am vazut limba, iguano! Permite-mi sa-ti adresez cateva intrebari: te pot calari? Ai mesaje pe robotul telefonic de la Steven Spielberg? Nu. Nu ai! Deci potoleste-te, iguano, si mai taie crapul acela afara. (taie crapul acela afara=cut that crap out, expresie, limba engleza)

Bine-ai venit in Cuaternar, tarfo!

La polul opus al caracterului infect al iguanelor, care considera ca li se cuvine totul se afla balenele ucigase. Sau balene Orca. Terminologia de balene ucigase si-au arogat-o ele insele, cu de la sine putere. Au inceput sa imprastie zvonurile astea lipsite de baza sau fundament real, ca sa para mai smechere decat sunt de fapt. Toata lumea stie ca de fapt au plans la finalul de la Titanic.

Revenind la iguane, cozile lor sunt regenerabile. Asa ca data viitoare cand o iguana va da in judecata pentru loviri si alte violente, sa stiti ca de fapt incearca sa stoarca niste bani de la voi. Cam la fel face si Romania.

Pe Romania n-o imbie singuratatea romantica. Se da in schimb de ceasul mortii dupa zgomot si vulgaritate. Locul asta parca a fost rupt din Rai si pus aici in chip de cadou, pentru temeiuri tainuite curiozitatii omenesti. Ah, lume rea! Ne vom chinui sa te facem mai buna si mai nobila, par a spune romanii, inlacrimand ochii batraneilor si batranelelor patrunsi de emulatia momentului.

Vom incepe cu imnul asta imbietor si soporific. Dormiti, dormiti linistiti! Si daca aveti chef, poate va si desteptati candva.

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register