[SCOALA DOX] Grand Master Flash: parintele crossfader-ului

Bine v-am regasit!
Continuam incursiunea in istoria turntablismului cu o alta figura legendara, si anume: GRAND MASTER FLASH.

Joseph Saddler aka Grand Master Flash s-a nascut in Barbados in 1958, dar a crescut in Bronx, New York. Din pacate, nu a avut o copilarie foarte fericita. Mama sa era internata in diferite spitale de psihiatrie, iar tatal sau era o fire violenta. Totusi, tot tatal lui, mare colectionar de vinyl-uri, l-a ghidat catre muzica. Asta a fost primul pas catre numele Grand Master Flash, dezvoltand ulterior tehnici care au intrat in istoria djing-ului cum ar fi: cutting-ul, scratch-ul sau phasing-ul (redarea simultana a acelorasi piese de pe 2 turntables). In plus, a creat un stil de mix bazat pe beatmatching- tranzitia dintre 2 piese diferite fara a pierde ritmul.

Evident, la vremea respectiva echipamentele electronice erau foarte scumpe, iar Flash cauta tot felul de boxe, mixere si turntables uzate pentru a le modifica, el fiind creditat ca inventatorul crossfader-ului (tranzitia intre 2 canale ale mixerului). Mixerele aveau doar canale separate asa ca….cineva trebuia sa inventeze crossfader-ul, un pas major pentru turntablism, scratch-ul bazandu-se pe crossfader. De alfel, peste ani, firma Rane a facut un mixer care ii poarta numele -Grand master Flash Edition- un mixer cu 3 canale, lansat in 2003.

O alta tehnica dezvoltata de Flash, cunoscuta ulterior sub numele “backspin” si ulterior sub numele “beat juggling” consta in utilizarea a 2 copii ale aceleiasi piese. Cu ajutorul “crossfader-ului” creeaza un loop pe care il poate extinde la infinit.

 

 

Prima colaborare notabila a fost cu Kurtis Blow in 1977, dupa care au urmat si Melle Mel, Cowboy, Kid Creole si Rahiem. Si asa a luat fiinta Grand Master Flash and The furious Five, un grup cu un sound total aparte la acea vreme.
Prima piesa cunoscuta a fost “Super rappin” in 1979.

 

 

Ulterior au semnat un contract cu casa de discuri Sugarhill records si asa au trecut la un alt nivel. Totusi, Flash nu a aparut pe multe piese, rolul dj-ului nu era inca definitivat, iar hip hop-ul era in stadiu incipient. Aici putem vorbi mai mult despre piese funk cu influente R&B si interventii ale Mc-ilor. Insa, prima inregistrare Oficiala cu un “scratch” este “The Adventures of Grandmaster Flash On The Wheels of Steel” aparuta in 1981.

 

 

Paradoxal, succesul l-au cunoscut cu piesa “The Message”, lansata in 1982 (o piesa clasica pentru hip hop), iar dupa acest succes grupul s-a dizolvat. Din tot grupul, doar Melle Mel a interpretat piesa. Ulterior Flash a dat in judecata casa de discuri Sugarhill pentru neplata redeventelor din vanzari, grupul s-a dizolvat….iar restul este istorie.

 

 

Grand Master Flash si-a continuat cariera solo, lucrand pentru diferite proiecte, seminarii pentru dji. Un episod aparte despre el este in serialul The Get Down produs de Netflix. Chiar va recomand sa-l urmariti, ca sa va faceti o idee despre inceputurile culturii hip hop, in 1970. Despre asta si alte subiecte…data viitoare. Pace!

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register