[SCOALA DOX] Inceputurile turntablism-ului

Ca orice forma de arta, si turntablismul are o istorie. Totul a inceput in anii 70, in Bronx, pe Sedgwick & Cedar Avenue. Acolo a luat nastere ce vom cunoaste mai tarziu sub diverse nume: Hip Hop, turntablism, scratch, Mc, B-boys, graffiti.

Cultura hip hop are o stransa legatura cu vinyl-ul, acesta fiind principalul mod de propagare al muzicii, cu mult inaintea benzilor magnetice si al mijloacelor de stocare digitale. Cu alte cuvinte, un mod analogic de stocare al muzicii. Initial, placile de patefon erau facute dintr-un amestec de rasini, in special selac. Dupa al doilea Razboi Mondial, in jurul anilor 1950, a aparut ce cunoastem in ziua de azi sub forma de vinyl, un policarbonat (cunoscut sub numele comun PVC) si un instrument esential pentru turntablism.

Dar ce inseamna “Turntablism”? O posibila definitie ar fi urmatoarea: arta manipularii discului de vinyl, cu ajutorul pickup-ului si a mixerului, pentru a crea noi compozitii muzicale (aici vorbim si despre scratch, beat juggling, drumming si alte forme alte turntablism-ului).

Sa o luam cu inceputul. Iar inceputul se leaga de un nume: Kool Herc. A fost primul DJ care organiza block party-uri, in parcuri sau de multe ori chiar in fata blocului (de aici si numele), cu 2 turntables, un mixer, niste boxe si, evident, cu multe vinyl-uri. La vremea respectiva nu existau piese pe vinyl in format single – cu instrumental, accapella sau extended version- asa ca el cauta anumite portiuni instrumentale ale unei piese si, cu acelasi vinyl pe ambele turntables, extindea acea portiune la infinit, creand un loop, asa cum il cunoastem noi astazi.

 

 

Kool Herc s-a nascut in Jamaica in 1955, iar in 1967 a emigrat impreuna cu familia in Statele Unite. In cativa ani, felul in care mixa R&B, soul sau Funk a facut ca el sa devina idolul pustilor si un catalizator al culturii cunoscute sub numele de Hip Hop. Stilul sau special a dat nastere conceptului de B-Boy (Break-boy sau Bronx-boy), iar cei care erau fascinati de break-urile (loop-urile) lui Kool Herc au dat nastere Break dance-ului, o alta latura definitorie a hip hop-ului.

Un alt nume important al acelei perioade de inceput, este Grandmaster Caz. Nascut in Bronx, organiza petreceri impreuna cu Kool Herc si era foarte apreciat pentru rimele sale. Practic aici au fost inceputurile “Freestyle-ului” – rime facute instant, inspirate din reactia publicului. Initial, a adoptat numele de Casanova Fly :), dar asta era la inceput, cand nimeni nu se gandea ca, peste ani, Hip Hop-ul va deveni un limbaj universal. Ulterior, Grandmaster Caz a pus baza unor proiecte legendare precum The Cold Crush Brothers si The World’s Famous Supreme Team. Cam asa a inceput totul…

 

 

Despre turntablism sunt multe de spus si nu-mi ajunge un articol pentru asta. Asa ca stati tunati si va povestesc mai multe in episoadele urmatoare.

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register