[UPDATES] #tbt: Cum gaseai muzica inainte de internet?

Eh, asta e o intrebare pe care probabil ca multi dintre voi nu si-o pun, asa ca am zis sa o facem noi. Ca tot e vremea asta nostalgica afara, hai sa ne strangem la o ciocolata calda virtuala si sa ne amintim cum era cu cautatul de muzica acum ceva ani.

Hey you, what’s that sound?

Indiferent daca vorbim despre americani, francezi, nemti sau romani, muzica nu era usor de gasit pe nicaieri. Erau foarte putini oameni care detineau un pick-up, un casetofon sau un radio, iar aici nu vorbim neaparat despre perioada stra-stra bunicilor. Oamenii furau casete, cautau casete, faceau schimb de casete. Chiar si noi ne amintim cu drag de senzatia aia pe care am avut-o cand am primit propria caseta, cand am ascultat prima melodie de pe ea. Mai mult, si mai tare era cand stateam toti in fata blocului si se auzea cate o melodie de undeva, iar fiecare dintre noi se intreba de unde se aude si ce melodie e aia. Sunt nenumarate filmulete si documentare si cu artisti din afara care povestesc despre treaba asta, iar daca nu stiai, asta face si omu’ nostru Brugner aici.

 

Hai sa ne strangem in cerc

Pentru a vedea cum sta treaba cu cercurile astea stralucitoare. Cand au aparut CD-urile, intreaga lume a muzicii s-a schimbat. Ok, cu placile erau obisnuiti majoritatea, dar CD-urile erau cu totul game changing. Asta a deschis portile catre aparitia unor noi dispozitive, DJi si artistii care faceau muzica isi pregateau gentuta cu CD-uri si uite cum ne amintim de vremurile in care fiecare artist isi permitea sa fie intru-totul autentic, asta pentru ca orice melodie misto pe care puneai mana trebuia protejata cu pretul vietii. Hehe, like that was easy. Oamenii care fugeau in afara erau cei mai norocosi, pentru ca acolo circulatia era mult mai mare si mai accelerata fata de tara noastra, dar noroc ca stateam bine cu importul si au ajuns si la noi niste chestii cool.

 

GENERATIA INTERNET

Da, scriem cu caps pentru ca de aici a inceput totul. Este ca o etapa genesis a unei noi lumi. Inca de cand a busit internetul si au aparut serverele de download music for free, pana si cele mai mari si tari record label-uri s-au panicat, precum astia de la Interscope. Iovine (boss-ul de la Interscope) a crezut ca e sfarsitul carierei lui, insa lucrurile au inceput usor, usor sa se alinieze. Dupa perioada nebuna de downloadat muzica de pe site-uri dedicate, au inceput sa apara iPod-urile si alte nebunii, Youtube, telefoane mai performante si tot asa, iar acum avem Spotify, Tidal, AppleMusic, SoundCloud, toate fiind o sursa de muzica pentru absolut oricine. Ceea ce incearca atat Apple, cat si Tidal sa faca este sa ofere o noua oportunitate industriei de a monetiza ceea ce circula pe piata catre useri, la fel cum SoundCloud introduce un nou serviciu pentru a sprijini DJi. Adica, vrei sa asculti si sa ai acces la absolut toata muzica? Pay for it! Ceea ce pe de-o parte seems fair, pe de alta, vezi videoclipul asta cu Migos de la Carpool Karaoke (money, gold chains and bi***es):

 

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register