[UPDATES] Calitatile pe care trebuie sa le aibă DJii de succes

 

“Toata lumea poate sa fie DJ. Invarti din discurile alea putin si gata.” – de cate ori nu ati auzit mentalitatea astea?! Noi sigur am auzit-o de atat de multe ori incat am simtit nevoia sa venim cu un mini ghid care sa faca in sfarsit dreptate DJilor. Treaba asta nu e chiar asa simpla. Un mixer bun, cinci discuri si trei scheme nu te fac un artist. Tocmai de aceea ne-am gandit sa facem o scurta lista a calitatilor pe care trebuie sa le aiba un DJ true:

 

 

Pasiune

 

Nu e de ajuns sa iti placa muzica si atat. Treaba de DJ e 80 % research si doar 20% ce viseaza toata lumea: party-uri pana in zori, bautura gratis si femei. Un DJ priceput stie ca e nevoie de munca individuala in care asculti zeci de ore tot ce îti pica in mana…ma rog, in ureche.

E nevoie de o minte deschisa care sa accepte toate stilurile muzicale, sa le caute si sa le inteleaga. Nu se stie niciodata ce mix misto poti face dintr-un manele trap, de exemplu. Asculta, asculta, asculta multa muzica si apoi mai asculta putin ca sa fii sigur ca ești singurul DJ care a dat peste cel mai tare african mix de care toata lumea o să vorbeasca.

 

Skill-uri de antreprenor

Ai invatat sa invarti la platane, lumea iti da feedback pozitiv, ce faci mai departe?! Daca faci parte din marea categorie de DJ independenti, atunci stii deja ca nimeni nu vine sa iti bat la usa, sa te roage sa pui muzică la un party si sa iti dea si niste bani pentru asta.

DJii de renume au inteles asta de la bun inceput si au invatat ce e nevoie de putina promovare, PR, Social Media si Networking ca sa le iasa treaba. Au inteles ca meseria lor trebuie tratata pe o afacere, dincolo de pasiune și talent.

 

Atentie distributiva

Degeaba ti-ai pregatit cel mai tare mix daca lumea de la petrecere sta pe scaune si stramba din nas. Un DJ bun stie ca e foarte important sa simta atmosfera publicului si sa isi adapteze repertoriul in functie de asta.

Incapatanarea de a tine cu dintii de muzica pregatita de acasa, fara sa tii cont de starea locului in care esti duce inevitabil la un party lame. Iar aici intra în discutie o alta calitate a DJ-ilor buni. Modestia. Cumva, în Romania cel putin, DJ-ii sunt vazuti ca niate semi zei cool: fetele danseaza in primul rand, baietii isi doresc sa fie ca ei si ii gelozesc pe la colturi.

Ei bine, pentru un DJ e important sa isi cunoasca limitele si sa nu intre in capcana asta. Atitudinea de semizeu nu ii ajuta, ba mai mult, ii face pe patronii de cluburi sa nu mai fie interesati.

Accepta feedback-ul (in special cel negativ)

In lumea asta exista doua tipuri de persoane: cei care accepta un feedback negativ, invata din greselile lor si corecteaza si cei care nu accepta feedback-ul celorlalti fiind convinsi ca adevarul lor e cel care conteaza. DJ-ii de succes fac parte din prima categorie.

 

Cunosc istoria muzicii

DJ-ii de succes cunosc mai mult decat piesele lansate in ultimii 2 ani. Le face placere sa citeasca despre istoria tuturor stilurilor muzicale si sa inteleaga de unde vin fiecare. Ei cauta si asculta cu placere piese si din anii 50 si din 2017 si nu stramba din nas cand aud de Eric Clapton.

Asta pentru ca sunt constienti ca pot gasi o piesa tare pe care sa o pot mixeze misto si la Fuego, nu doar la Kendrick.

 

Asadar, vedeti voi, treaba de DJ e mai mult decat pare si dincolo de viata de rockstar pe care pare ca o duc, in spate se ascunde multa munca. Deci data viitoare cand cineva iti spune ca e usor sa fii DJ, spune-le sa isi vada de treaba. Sau trimite-i pe Badss să citeasca mai multe 🙂

Be sociable

Comments

  • TVDR
    04/06/2018

    Poți să ai mama skill-urilor. Fără conexiuni și relații nu faci nimic. Nu știu cum e în afară dar cineva care mixează într-un club mi-a spus că poți să fii cât de bun. Dacă e altul care e mediocru și se știe cu patronul, are prioritate înaintea ta în ceea ce privește un slot.

Post a Comment

You don't have permission to register