[UPDATES] Care e ciclul de viata al unui DJ?

Muzica electronica este unul dintre genurile muzicale care s-a afirmat puternic in ultimii 6 ani, dat fiind cresterea numarului de festivaluri atat din Europa, cat si din America. Sunt din ce in ce mai multi tineri care doresc sa devina DJ, insa nu toti sunt constienti de etapele prin care trebuie sa treci pentru a deveni un artist propriu-zis. Ieri am dat exemple de niste artisti care au reusit cu putin noroc sa devina faimosi la varste foarte fragede, insa norocul nu vine peste noapte pentru toata lumea. Indiferent totusi de varsta pe care o ai, ce trebuie sa stii este ca pana si cariera de DJ are un ciclu de viata, care este sustinut de povestile diverse ale multor artisti din domeniu, dar acest ciclu depinde de foarte multi factori pe care tu ii poti manevra; unii au reusit sa inoveze prin sound-ul lor, altii au reusit doar sa porneasca niste trend-uri sau sa contribuie la un anumit trend si atat. It’s all up to you!
PUNCTUL 0

Practic, momentul in care decizi ca asta vrei sa faci. Fie ca vorbim doar despre DJiala sau productie, poate chiar ambele combinate, fiecare dintre cei care pornesc pe acest drum trebuie sa fie constienti de faptul ca lucrurile nu sunt atat de simple si nu e vorba doar despre selectia unor melodii, tranzitii sau sampling, in cazul producatorilor. Prima etapa din viata unui artist este despre a invata si a pune in practica. Oricat de multe crezi ca stii la inceput, e intotdeauna loc de mai bine. Unele dintre cele mai importante aspecte ale inceputului de cariera sunt puternic conectate de acest learning process, care intr-un fel sau altul, trebuie mentinut pe tot parcursul carierei. Cert e ca in primii 2-3 ani va trebui sa dedici cat mai mult timp studiului si practicii.

 

YOU VS. THE ARTIST

Dar nu este o batalie, ci mai degraba un challenge. Esti tu cu tine. Daca vrei sa mixezi de pe placi sau sa produci track-uri care aduc un sound nou, ar trebui sa iei in considerare si faptul ca pentru o lunga perioada de timp vei fi propriul tau manager, cel mai mare critic, booking agent, iar chiar daca tu crezi ca muzica ta sau seturile tale sunt absolut dementiale, trebuie sa fii foarte constient si de faptul ca o sa ai nevoie de promovare intensa. Totodata, nu uita ca unul dintre pilonii esentiali din cariera ta este si networking-ul si cu cat reusesti sa te cunosti cu mai multa lume, cu atat lucrurile se pot usura, iar tu iti poti deschide mai multe usi. Daca ai incredere in tine si in ceea ce faci, atunci iti mai ramane doar sa ajungi la persoanele potrivite. Da, in timp ce in acei 2-3 ani te concentrezi pe tehnici, citesti, te documentezi, asculti muzica, experimentezi, trebuie sa iei in considerare si alocarea unui timp destul de mare pentru partea de business daca vrei sa iti promovezi muzica asa cum trebuie si sa atingi un target cat mai relevant.

ROCK BOTTOM or NOT
Pentru ca da, lucrurile nu vor fi deloc usoare. Cel putin nu in primii 5 ani. Vei avea mult de munca si iar munca, vei avea multe perioade in care va trebui sa te lupti cu morile de vant si sa iti faci loc in multimea de artisti deja existenti. You have to stand out! Si stii vorba aia: cu rabdarea treci si marea. Aici vorbim despre rabdare, dar si despre evolutie. E de datoria ta sa evoluezi de la an la an, sa iti gasesti stilul si sa il imbunatatesti in asa fel incat sa nu ramai blocat. Cu cat reusesti sa jonglezi cu toate lucrurile astea, vei reusi sa te afirmi mai rapid. Acum, nu exista o varsta de pensionare in cariera de DJ; avem artisti precum Paul Oakenfold care are 55 de ani si inca rupe scenele la festivaluri si evenimente sau pustani precum Mall Grab care abia se incalzesc si isi fac loc printre veterani.
Ciclul de viata al carierei tale depinde efectiv de tine si doar de tine, de deciziile pe care le iei, de stilul de viata pe care il vei duce, de cat timp vei aloca sau nu evolutiei si imbunatatirii artistului din tine. Tot ce putem noi sa ne dorim este sa avem cat mai multi #badass DJs; cat mai multi DJi care sa ne arate cum se face si sa ramana in industrie atat cat isi propun.
Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register