
[UPDATES] Cat de mult valoreaza muzica pe vinyl in defavoarea streaming-ului
Poate multi considera vinyl-ul ca fiind un trend, un moft, in timp ce foarte multi urmaresc lupta dintre platformele de streaming. Apple a dat start-ul in urma cu cativa ani, mai exact, cand au incheiat parteneriatul cu Beats. Mutarea a fost binevenita de ambele parti: pe de-o parte, Apple a reusit sa promoveze streaming-ul prin interemediul unor endorseri relevanti, iar Dr.Dre si Jimmy Iovine s-au ales cu cea mai mare suma incasata in contul Beats, coordonand activitatea din umbra. Ce-i drept, curentul de streaming a afectat puternic intreaga industrie de muzica, caci indiferent de genul muzical, fiecare artist a pierdut din start venituri provenite din vanzarea de CD-uri, vinyl-uri. Muzica este acum la un click distanta sau mai bine spus, la un tap distanta.
In coltul din dreapta avem Spotify, iar in coltul din stanga avem Apple. Pe langa acesti doi titani, a aparut Tidal. Mai avem SoundCloud, MixCloud si Youtube (give or take). Daca la Apple si Tidal platesti un membership, Spotify-ul reprezinta o alternativa mult mai ieftina pentru acces la muzica worldwide. SoundCloud incepe usor, usor sa ia in considerare diverse pachete prin care sa monetizeze muzica DJilor si producatorilor care folosesc serviciul lor. Cu un simplu search, gasesti pe Youtube mai toate videoclipurile, cover-urile si concertele pe care ai putea sa le vezi, iar mai mult, este si o platforma cunoscuta pentru descoperirea de noi talente.
In timp ce Spotify acuza Apple de faptul ca sunt mult prea tirani si ii seaca de bani (vezi mai jos), noi ne-am luat cateva minute sa ne gandim la lucruri cu adevarat importante: afecteaza streaming-ul valoarea muzicii sau nu?
In ciuda faptului ca exista foarte multe beneficii ale streaming-ului, vinyl-urile reprezinta o parte mult mai valoroasa a culturii muzicii in intreaga lume. In ultimii ani, vinyl-urile au devenit din ce in ce mai populare. Exista cluburi in care DJii pot pune doar de pe placi, exista nenumarate magazine de vinyl-uri si pana si la Tomorrowland exista o scena vinyl-only. In cultura muzicii electronice, vinyl-urile erau pilonii de comunicare ai unui DJ. Faimosii “selectors” sunt foarte apreciati chiar si in ziua de astazi, iar orice artist care reuseste sa faca un set intreg pe placi este un adevarat performer.
Ce-i drept, e un sentiment mult mai misto cand auzi cum trebuie muzica de pe placa, pe care nu o gasesti pe stream sau pe care o gasesti la calitate proasta pe digital. In plus, sunetul analog este intr-adevar mult mai placut. Dar si aici suntem siguri ca exista o dezbatere. Ne amintim cu drag parca de vremurile cand nu stiam cum sa mai facem schimb de casete sau CD-uri ca sa facem rost de melodii, sa ascultam la radio ce mai era nou si exista o anume adrenalina cand ajungeam o melodie hit pe radio. Muzica nu era neaparat mai buna, dar cumva, acel sentiment ca nu e usor sa gasesti muzica, o facea mai speciala.
Fata de un serviciu de streaming, o placa poate costa in medie cam 10 lire – 10 euro, asta pentru ceva bun. Iar daca luam in considerare serviciile de streaming, Spotify este gratuit (dar cu ads). In plus, mecanismul de functionare nu este intocmai prielnic, caci ti se limiteaza foarte multe optiuni. Daca alegi sa platesti Spotify sau Apple, beneficiezi de diferite optiuni de acces la o gama larga de muzica. Sa platesti cate 10 euro pe o placa nu e accesibil pentru toata lumea, insa atunci cand gasesti placi pe care sunt imprimate melodii pe care nu oricine le poate avea, parca merita, nu? Artistii de muzica electronica apeleaza din in ce in ce mai mult la vinyl-uri, dar cumva, acestea fac parte din rutina lor. Placile sunt surse de melodii originale, rare, care nu sunt la indemana oricui. Cum ar fi sa auzim la fiecare 2 seturi din cadrul a 5 festivaluri aceleasi melodii in seturile unor DJi mari?
Toate se intampla cu un motiv, iar noi suntem siguri ca ambele variante functioneaza intr-un oarecare echilibru. Ce stim sigur este ca vinyl-ul nu este cu nimic mai prejos decat digitalul. Stiti sentimentul acela cand cauti printre lucruri vechi, poate prin pod sau beci si gasesti ceva care este efectiv de nepretuit. Cam asa sta treaba cu placile – nu stii niciodata ce melodii de nepretuit o sa gasesti atunci cand ajunge acul pe placa.