[UPDATES] Ce nu ai inteles din videoclipul lui Beyonce si Jay Z, iti explicam noi

Era o duminica linistita pentru toata lumea. Si te-ai trezit si ti-ai deschis telefonul. Si toata linistea de duminica s-a dus pe….apa sambetei. Beyonce si Jay Z ne-au dat in cap cu un album si cu un videoclip din care nu ai inteles nimic in afara de faptul ca oamenii si-au permis sa inchirieze muzeul Luvru pentru a filma videoclipul. Am incercat sa vedem dincolo de fapul ca Jay Z are par si Beyonce arata asa dupa ce a nascut 2 copii si am ajuns la concluzia ca video-ul e pliiiiiiin de simboluri.

Luvru

Hai sa incepem cu locatia. Din punct de vedere istoric, muzeul Luvru este un spatiu alb in care sunt prezentate lucrari ale oamenilor albi, cu oameni albi. Daca vreti, e un microcosmos al istoriei, un microcosmos alb, barbatesc si heterosexual. Prezenta Carterilor e o rupere de ritm si de vibe in Luvru, iar pentru fani ruperea asta e mai mult decat binevenita. Nu doar ca stau in fata celor mai mari lucrari din istorie, dar se aliniaza cu ele. Hainele, limbajul nonverbal sau privirea arata ca ei merita sa fie printre lucrarile de arta si ca ar trebui sa fie priviti intocmai. E o mare palma data conventiilor si traditiilor, pentru ca ce spun ei de fapt este “Stiti ca meritam sa fim aici.”

Mona Lisa

Videoclipul incepe cu ei stand in fata Mona Lisei. Ca Mona Lisa, sunt imbracati simplu, dar transmit putere. Dar mai importanta este expresia lor: buzele lipite, privirea strong in fata, umerii inapoi. Ce ne transmit? Ca sunt la fel de iconici si legendari ca Mona Lisa, fara sa spuna nici macar un cuvant. Ca sunt egali Mona Lisei si ca locul pe care il ocupa in cultura contemporana este egal cu cel al tabloului. La fel ca Mona Lisa, ne transmit ca ei stiu ca noi nu ii privim ca pe alti artisti, stiu ca o sa stam ore sa le analizam versurile, miscarile si simbolurile din videoclip, la fel cum facem cu Mona Lisa de zeci de ani incoace.

Portrait of a Black Woman

Un alt moment important din Apeshit este prezenta, in repetate randuri, a tabloului Portrait of a Black Woman, una dintre putinele picturi din Luvru facute de o femeie. Mai mult decat atat, este singura pictura a timpurilor sale care prezinta o femeie de culoare fara a fi insa prezentata ca  fiind o sclava subjugata. Ba dimpotriva, este prezentata in toata splendoarea si gloria ei. Pictura spune ca femeile de culoare merita sa fie in spatiile artistice si nu degeaba o vedem de mai multe ori pe parcursul videoclipului.

Winged Victory Of Samotrache

Triumf si putere. Asta transmite si lucrarea si familia Carter care sta in fata lucrarii. Aceasta imagine a puterii este transmisa si prin scena cu scarile si femeile intinse pe jos. Toate se misca la unison si apar ca un singur corp, dar Beyonce troneaza peste toate. Ce a vrut sa spuna autorul? Ca Beyonce este imaginea moderna a victoriei. Victorie care vine peste razboiul dus cu propriul corp, cariera, intelect si viata personala. Ea poate sa se imbrace ca “Winged Victory” si, intr-un fel sa transmita aceasta victorie  femeilor care care danseaza acum pe scarile din fata ei.

Venus De Milo

Si in aceasta scena Beyonce se pozitioneaza ca o statuie greaca, de data asta ca Venus De Milo. Cu toate astea, in scena poarta un body nude, cu parul prins si prin asta arata atat frumusetea unei zeite, dar si frumusetea unei femei de culoare. Practic, distruge idealurile de frumusete alba, daca vreti.

The Intervention of Sabine Women

O alta lucrare pe care o vedem des in video. Dar, atentie, niciodata nu o vedem full, ci doar bucati din ea. Asta poate fi inteleasa ca un hint asupra faptului ca trupurile oamenilor de culoare au fost mereu folosite de albi in folosul propriu: de la sclavie si pana la prostitutie.

Ce e de fapt APESHIT? Triumful familiei Carter si mesajul ca in ciuda tuturor lucrurilor cu care s-au batut pe parcursul timpului, au iesit victoriosi. Rup prejudecatile pentru tot ce inseamna traditie si istorie si se pozitioneaza ca cel mai influent cuplu al timpurilor noastre. O fi bine, o fi rau? Eu tocmai am stat, am citit si analizat fiecare detaliu din videoclipul asta. La fel si voi. Daca nu erau asa #badass nu interesa pe nimeni, nu?

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register