[UPDATES] Cum a influentat cultura africana muzica de azi

 

Nu stim cine a compus prima piesa. Nu stim cum suna si nici cum a luat nastere, dar cu informatiile pe care le avem azi, stim ca cele mai vechi oase umane gasite sunt ale unei femei de culoare din Africa. Asa ca de dragul argumentului, putem spune ca prima piesa a fost din Africa?! Noi suntem #badass asa ca putem ce vrem noi.

 

Muzica africana e diversa, misterioasa, are o energie aparte care nu are cum sa te lase indiferent. Oamenii care studiaza muzica africana spun ca ea este impartita in doua categorii: North African Music, cu puternice influente arabe si islamice si Black African Music care provine din partile centrale si de vest ale Africii.

 

Prima categorie e monofonica (adica are o melodie unica, simpla) si de cele mai multe ori e cantata de o singura voce cu putine instrumente sau mai degraba fara. Black African Music pe de alta parte, e considerata adevarata muzica africana, iar influentele ei se intind pe tot continentul, pana in Madagascar. S-a dezvoltat foarte diferit fata de verisorii ei, avand influente majore de gospel, de pe la primiii olandezi care veneau in Africa sa isi cumpere sclavi. E ritmica, mult mai complexa si combina mai multe instrumente. Muzicienii spun ca diferenta dintre cele 2 este faptul ca muzica Black African are rimturi care se imbina, care nu coincid pana la capat.

 

Bun. Si acum, ca sa nu intram atat in detaliu incat sa va plictisim, hai sa vedem cum a influentat muzica africana muzica moderna. La Hip Hop mi se pare redundant sa explicam cum si de ce. E de acolo. Hai sa vedem la muzica house. V-am mai facut eu o istorie a muzicii house si cum a pornit ea. Chiar daca e facuta electronic, muzica house isi are radicinile cele mai radacinoase in funk si soul, deci de la Africa, Africa. Trance, techno? La fel.

 

Cultura, dar muzica africana in special este atat de complexa si are atat de multe instrumente, ritmuri, sound-uri si vibe-uri incat e imposibil sa nu gasesti in piesele din ziua de azi, cel putin o influenta din partea aia de lume. Asa ca pana la urmatoarea descoperire stiintifica, multumim, Africa!

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register