[UPDATES] Cele mai misto campanii de marketing music related

Business-ul cu muzica e foarte competitiv si odata cu valurile de noi cantareti care apar pe scene, e foarte greu sa promovezi o piesa sau un album si sa fii sigur ca strategia ta a avut succes. Unde mai pui ca marea majoritate a publicului downloadeaza de pe internet. Ca sa iesi in evidenta, iti trebuie o idee creativa, ca in orice alt domeniu, de altfel. Hai sa vedem 5 dintre cele mai tari campanii muzicale care s-au facut vreodata.

 

Wu-Tang Clan

Artistii in general fac orice ca sa se asigure ca toata lumea le asculta albumele. Toti verisorii, matusile si cateii. Wu-Tang a avut alta idee. In 2015 au scos albumul Once Upon A Time In Shaolin si cand spunem ca au scos albumul, nu mintim cu nimic pentru ca a existat o singura copie. Copia a fost scoasa la licitatie si pana aici nu e nimic iesit din comun. Faza e ca cel care a licitat cel mai mult nu are voie sa vanda albumul pana in 2103. Cu toate astea, are voie sa puna albumul la petreceri sau sa il urce pe net, for free.

 

Michael Jackson

In 1995 Michael Jackson a scos HIStory: Past, Present and Future, Book, I.Pentru promovare s-au cosntruit vreo 10 statui de cativa metri care au fost plasate in cele mai mari orase ale lumii. Kanye West much? Los Angeles, Londra, Berlin, Paris sunt cateva dintre locurile care s-au ales cu niste stauete misto in urma promovarii albumului.

 

Thom Yorke

In 2007, In Raibows a fost unul dintre albumele care au spart piata muzicala. Si ca sound si ca idee de promovare. In urma unui conflict dintre Thom si casa lui de productie, a hotarat sa vanda albumul sub forma de pay what you feel digital download. Cu alte cuvinte, fanii puteau sa isi cumpere albumul si pe un cent si 1 milion de euro. Ce e cel mai tare e ca in urma campaniei, Thom a zis ca a facut mai mult bani decat cu orice alt album.

 

Nine Inch Nails

Ca sa ajungi sa le asculti albumul Year Zero, scos in 2007 trebuia sa ai in palmares niste tactici de spionaj. Stick-uri USB au fost plasate in baile de la concerte NIN, in crapaturile din pereti sau in colturi slab luminate. Stick-urile aveau pe ele cateva dintre piesele de pe urmatorul album. Mai mult decat atat, la concertele NIN erau niste unii care aveau pe tricouri mesaje criptate pe care daca le decodai duceau la site-ul albumului. Cam misto.

 

Arcade Fire

Un exempu misto de guerilla marketing. Pentru albumul Spektor, baietii de la Arcade Fire au pus in cateva orase din lume mai multe logo-uri cu cuvantul Spektor. Cateva saptamani mai tarziu, pe cladirea Manhattan din New York a aparut logo-ul alaturi de Arcade Fire 9pm 9/9′. In ziua aia, la ora aia, 2 piese de pe albumul Spektor au fost lansate.

 

U2

Se spune ca nu exista publicitate negativa, iar baietii de la U2 au invatat asta pe pielea lor cand au lansat Song of Innocence, in 2014. Baietii s-au gandit ca ar fi misto ca tututor utilizatorilor iTunes sa le fie inserat albumul lor automat in conturi. Cei 500 de milioane de useri nu au fost de aceeasi parere si un scandal intreg s-a iscat in urma miscarii de marketing mai mult sau mai putin inteligente. Ideea e ca cei de la U2 si-au dat seama ca au gresit si oamenii au ascultat cu sau fara voia lor albumul, dar cumva le-a iesit schema.

 

In timp ce scriam articoul asta, ma gandeam ca in Romania nu prea exista campanii de marketing muzicale. Rareori aud de vreun artist ca scoate un album, iar cand o face, probabil da un comunicat. Articolul asta poate sa fie o inspiratie pentru artistii de la noi, care cred ca doar cu bani se face marketing misto.

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register