[UPDATES] Cine sunt designerii unora dintre cele mai legendare coperte de album

Daca ai peste 20 de ani, inseamna ca stii deja ca una dintre cele mai mari placeri atunci cand iti cumperi un CD este sa te holbezi la coperta din scoarta in scoarta si de zeci de ori, pana o stii pe ca pe Tatal Nostru. Dar care sunt artistii din spatele lor? Hai sa vedem:

 

Alex Steinweiss

Conceptul de coperta de album ca o forma de arta incepe cu Alex Steinweiss. Designer american, el a fost recrutat de Columbia Record in 1938. Se zice ca a lucrat la peste 2,500 de coperte de album, iar cariera lui s-a intins pana pe la finalul anilor ‘70.

Reid Miles

Daca iti place jazz-ul, probabil ai auzit de Blue Note Records, una dintre cele mai mari companii de productie pentru genul asta muzical. Reid Meils a lucrat la ei pentru aproape 20 de ani si a facut cam  500 de design-uri pentru care lua doar 50 de dolari bucata. Nu ii placea jazz-ul, ci muzica clasica si acasa facea mai multe coperte pentru genul asta de muzica pe care ulterior le vindea apropiatilor sau magazinelor mici care vindeau albume.

Peter Saville

Roxy Music, Wham!, Joy Divison. Astea sunt doar cateva dintre copertele facute de Peter Saville la casa de productie Manchester’s Factory Records. A facut unele dintre cele mai scumpe design-uri de albume, iar asta a costat casa de productie cate 5 centi pentru fiecare copie vanduta.

Vaughan Oliver

Munca lui Oliver e unica si foarte diferita de tot ce inseamna design de coperte de album. Influentat de Salvador Dali, imaginile lui erau suprarealiste si misterioase. Trebuia sa te uiti la ele indelung ca sa iti dai seama despre ce e vorba de fapt. A lucra pentru Pixies, Bossanova sau Trompe Le Monde.

Peter Blake

Se spune ca cea mai legendara coperta a tuturor timpurilor apartine celor de la The Beatles – Sgt. Pepper’s Lonely Heart Club Band si ea a fost creata de Peter Blake. Era profesor la Royal College of Art din Londra si a facut unele dintre cele mai tari design-uri ever.

Acum ca ti-am adus aminte cum e sa tii in mana un CD, ia spune-ne: care e coperta ta preferata si de ce?

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register