[UPDATES] Cum a influentat punk-ul muzica electronica

Stiti rockerii si punkerii aia care atunci cand aud de muzica electronica vomita pe tine? Spun ca muzica electronica nu e muzica sau ca astia care o asculta sunt niste cocalari obositi? Ia ca nu e chiar asa. Muzica electronica are mai multe influente, dar ce majoritatea lumii nu stie e ca a fost modelata si de punk rock.

 

Punk-ul s-a nascut in UK si America prin anii 1970. Era badass, era impotriva regulilor, era murdar, dar dincolo de asta sustinea o idee. Ca nu ai nevoie de un contract sau de o casa de discuri ca sa iti poti face muzica. Nu ai nevoie de un studio ultra performant si nici macar de talent muzical extraordinar. Ai nevoie doar de dorinta si cohones ca sa o faci si uite asa a aparut ideea de Do It Yourself: DIY, iar mantra asta a schimbat de atunci totul in muzica.

 

Pe la sfarsitul anilor 70 a inceput perioada post-punk cu un sound putin diferit, dar aceeasi atitudine. Iar unele dintre suntele de baza ale post-punk-ului erau facute de sintetizatoareeeee. Bernard Sumner din Joy Divison a vazut potentialul in a avea un sintetizator asa ca a creat unul, din bucati luate de peste tot. Asa a reusit sa compuna cea mai cunoscuta piesa a lor, Love Will Tear Us Apart, iar piesa asta a cam schimbat regulile jocului. De atunci sintetizatorul a inceput sa fie instrumentul principal in mai toate genurile de muzica viitoare: No Wave, Synth Pop etc.

 

 

Curand au aparut Pet Shop Boys sau Depeche Mode si de aici stiti care a fost treaba.

Pe langa influenta muzicala din punk, muzica electronica a primit cea mai mare influenta filosofica. Ringul de dans e locul in care iesi din realitate si cu ajutorul muzicii te transpui intr-o alta lume in care esti mai liber si mai tu.

 

Pe langa asta, ideea de DIY inca influenteaza artistii de muzica electronica si acum. Echipamentele muzicale sau milioanele de tutoriale de pe Youtube sunt dovada vie ca putin talent, multa munca si capacitatea de auto-educare pot scoate o muzica electronica de calitate.

 

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register