[UPDATES] Daca vrei sa afli mai multe despre Hip Hop uita-te la documentarele astea

Cultura Hip Hop e una suculenta, bogata, frumoasa, care a schimbat multe perceptii, comportamente si idei. Pentru un pasionat de Hip Hop si nu numai, e pacat sa nu stii cum s-a nascut cultura asta pentru ca are o poveste misto despre nedreptati, sacrificii si oameni care si-au dorit mai mult. De-a lungul timpului au tot iesit filme despre istoria Hip Hop, dar noi ne rezumam azi doar la alea 5 care ni se par noua cele mai marfa.

 

Style Wars (1983)

Documentarul vorbeste despre explozia culturii Hip Hop in America, dar pune accent in principal pe subculturile de breakdance si graffiti. Documentarul are interviuri cu membrii acestor doua subculturi, dar si cu oficialii oraselor unde Hip Hop incepea sa se dezvolte. Vorbeste despre cum oamenii de culoare erau priviti ca niste criminali si este un film despre cum Hip Hop-ul cu toate subcategoriile va fi mereu vazut ca o sursa de profit si de comercializare.

 

The Show (1995)

Documentarul urmareste ascensiunea unora dintre taticii Hip Hop-ului. De la Method Man, la Notorious B.I.G sau Dr. Dre. Cu footage din concerte live sau inregistrari de la studio, se pune accent pe cum au reusit numele astea sa faca un echilibru intre pasiunea pentru muzica si business. Are si niste interviuri juicy despre rivalitatea dintre artisti si care sunt dificultatile lor in lupta de a se ridica la nivelul cererii publicului.

 

 

Rhyme & Reason (1997)

Documentarul cuprinde o serie de interviuri cu peste 80 de artisti Hip Hop. Vorbeste despre originile Hip Hop-ului, prezent si viitor. E facut foarte misto, de la imagine, la sunet si sunt cateva quote-uri acolo care or sa te faca sa vrei sa ti le pui pe perete. Prezinta si aspectele mai putin frumoase din industrie, cum ar fi rivalitatile dintre artisti sau felul in care politia americana trateaza oamenii de culoare.

 

Hip-Hop: Beyond Beats & Rhymes (2006)

Documentarul asta sparge cumva tiparele clasice si vorbeste mai mult despre violenta, sexism si ego-ul masculin din industria Hip Hop. Prezinta interviuri cu istorici, artisti, academicieni, in care se vorbeste despre perceptia lumii asupra culturii de Hip Hop. Cum a luat nastere, ce a dat mai departe si cum este ea perceputa. E mai degraba un documentar stiintific, dar merita vazut.

 

Something from nothing: The art of rap (2012)

In 2012, filmul documentar a facut parte din selectia oficiala a Festivalul de Film Sundance si multi spun ca e unul dintre cele mai tari filme despre Hip Hop. Se focuseaza mai mult asupra talentului de a face versuri cu impact in societate, iar interviurile cu artisti explica cum, de ce si ce inseamna muzica asta pentru ei.

 

 

Fie ca esti sau nu pasionat de Hip Hop, documentarele astea merita vizionate. Pentru cultura ta generala sau pur si simplu daca vrei sa te uiti la ceva diferit intr-o seara. Daca esti rapper si inca nu ai vazut filmele de mai sus, ia-ti o zi si vezi ce inseamna treaba asta cu adevarat.

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register