[UPDATES] De ce si cum te motiveaza muzica

Muzica e o sursa infiinita si foarte puternica de energie. Si daca nu stiai, asta e si motivul pentru care ascultatul muzicii in timpul competitiilor sportive este interzis, la fel ca folosirea steroizilor. Si asta pentru ca are o capacitate extraordinara de a energiza si de a creste anduranta celui care o asculta.

 

Unul dintre efectele de energizare ale muzicii vine din abilitatea sa de a activa sistemul nervos simpatic al oamenilor. Aceasta activare pregateste corpul pentru actiune atunci cand intalneste un challenge. Caile respiratorii se deschid, ritmul cardiac se accelereaza, iar muschii sunt pusi in miscare. Semnalele auditive – cele abrupte sau cele care cresc brusc in frecventa sau volum – declanseaza raspunsuile de alertare si cresc excitarea fiziologica.

 

Mai mult decat atat, muzica afecteaza si coordonarea activitatii in diferite parti ale creierului. Studiile care examineaza modelele de activitate electrica ale creierului, sugereaza ca sincronizarea semnalelor cerebrale este importanta pentru legarea proceselor perceptuale, cognitive si motorii.

 

Studiile mai arata si ca un beat repetitiv sincronizeaza undele cerebrale in moduri care pot fi foarte utile in cuplarea a ceea ce auzi cu modul in care te misti. Coordonarea si executarea miscarilor musculare repetitive pot fi facute mai eficient prin adaptarea miscarilor la un ritm muzical. Asa se explica faptul ca cei care asculta muzica in casti pot alerga mai repede si folosesc mai putin oxigen decat cei care nu o fac.

 

Ce trebuie sa retii dupa articolul asta? Ca daca vrei sa dai kilogramele jos mai repede si mai eficient pune-ti muzica in casti! Binepa!

 

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register