[UPDATES] Fara telefoane pe ringul de dans?

Traim intr-un mediu semi-virtual, in care imaginea, prezenta in social media, activitatea in social media si knowledge-ul cat mai vast legat de mediul online ne dicteaza viata, ne limiteaza sau nu interactiunile; am dezvoltat de-a lungul timpului diferite obiceiuri si rutine care sunt complet ghidate de un singur device, de sursa de informare si cel mai bun prieten: telefonul. Totusi, exista anumite momente cand chiar ar trebui sa renunti la el, sa te deconectezi de virtual si sa te conectezi de ceea ce conteaza cel mai mult. Si cum e perioada siropoasa in care incercam sa tragem de noi sa fim mai buni, sa luam o gura de aer, sa ne mai bucuram si de alte lucruri cum ar fi mancarea de acasa si putin timp cu familia (chiar daca si asta implica din partea multora o activitate constanta pe Instagram/Insta story), ne-am gandit sa iti facem cunostinta cu un studiu care iti spune de ce ar fi ok sa uiti de telefon atunci cand iesi la party.
Ce inseamna telefonul pentru un DJ

Pai, in primul rand e vorba de feeling. Un DJ se incarca cu energie din crowd-ul lui, asa ca o mare de telefoane nu poate decat sa il faca sa se inchida. El e acolo la pupitru pentru a pune muzica, pentru a te face pe tine sa dansezi si sa iti pierzi mintile. DJ-ul pune muzica pentru oamenii prezenti in cadrul petrecerii, festivalului etc, nu pentru telefoane. In al doilea rand, e vorba si de confort si de respect. Nu toti DJii se simt confortabil in fata telefoanelor, atunci cand stiu ca sunt filmati si totodata, nu e nici politicos sa faci asta. E ca si cum te-ar filma pe tine zeci sau sute de oameni la birou, in timp ce incerci sa rezolvi un raport sau sa termini o prezentare. Nu il ultimul rand, majoritatea oamenilor au impresia ca filmarile ii pot ajuta sa gaseasca melodiile care le-au atras atentia. Oarecum, punctul trei se pupa tot cu respectul. Munca DJ-ului se regaseste atat in selectia pentru set, cat si prestanta de la event. Da, stim ca ajuta la promovare, insa pentru asta sunt angajati oamenii care fac productia foto-video. Evident ca nu vorbim aici despre absolut fiecare filmare, in special de la festivaluri, insa am putea sa limitam content-ul video si sa dansam mai mult. New phone, who dis?

 

Un studiu spune ca…
…iti amintesti mult mai putine lucruri despre momentele respective atunci cand le filmezi sau faci poze, iar acest lucru se numeste “photo-taking impairment effect”. In cadrul Universitatii Fairfield din Connecticut, s-a realizat un studiu care a analizat tot acest curent nebun de content constant din cadrul evenimentelor. Dr. Linda Henkel spune ca am ajuns intr-un punct in care creierul nostru da skip amintirilor cu momentele in care am facut poze sau filmari pentru ca “paseaza” acest task telefonului. Pause button, practic. Studiul a fost realizat asupra britanicilor, un public renumit pentru raving si petrecareala maxima, unde au participat 1,031 de adulti care au cumparat biletele la evenimente in ultimul an. 70% dintre ei au declarat ca se simt iritati de oamenii care fac asta constant, iar 81% dintre ei au declarat ca au ajuns la concluzia ca un artist nu se simte confortabil daca publicul este mult mai concentrat pe filmat, decat pe dans.

Si cu totii stim ca multi DJi au declarat asta de-a lungul timpului. Vorba aia cu “de Craciun, fii mai bun”…asa ca poate incepem de acum sa ne gandim la momentele in care e cu adevarat ok sa faci o filmare care ar putea sa ajute artistul sa se promoveze si obsesia de a filma absolut orice. Sorry, no pictures allowed.

 

P.S. Nu uita in foarte multe cluburi din Europa incepe usor, usor sa se adopte legea Berghain de interzicere a telefoanelor, ceea ce nu este intocmai gresit. It’s all about music, and nothing else!

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register