
[UPDATES] Filme cu coloane sonore de muzica electronica
Filmul fara muzica e ca masajul fara finalizare. Degeaba ai niste cadre superbe cu actori care rup platoul in doua, daca fundalul sonor nu se potriveste. Putine filme au ales sa puna muzica electronica pe coloana sonora, iar dintre astea noi le-am ales pe cele mai tari.
Blade Runner (1982)
Pe langa faptul ca filmul, la vremea lui, a revolutionat tot ce inseamna efecte speciale, a reusit sa faca asta si cu coloana sonora. Sound-uri futuriste si vibe-uri spatiale care s-au potrivit perfect cu tema filmului. Pe langa faptul ca a primit o gramada de nominalizari la categoria Best OST, coloana sonora de la Blade Runner e considerata de importanta istorica in evolutia muzicii electronice.
Pi (1998)
Pi e un film psihologic despre matematicianul Cohen care cade prada depresiei si locurilor cele mai intunecate din mintea lui. Muzica e diversificata, de la muzica de atmosfera, la ceva ce aduce aminte de perioada pre DnB, tehno sau acid. Muzica e destul de dark, dar se potriveste perfect demonilor interiori.
Drive (2012)
Thriller-ul cu tenta optzecista e o capodopera in materie de actorie si muzica. Frumuselul de Ryan Gosling are doar vreo 15 replici in film, iar in rest joaca cu ochisorii minunati si o joaca de rupe. Coloana sonora contine doar muzica electronica si sunt in mare piese de atmosfera care in functie de context creeaza o tensiune aparte. Nu e genul ala de coloana sonora de care sa te plictisesti sau din care nu intelegi nimic, ci dimpotriva. Poti sa o asculti si la birou, si in metrou, pentru ca e foarte, foarte misto.
Thief (1980)
Filmul Thief este printre pionierii in materie de coloana sonora de muzica electronica. Cu portiuni de rock mixate pe alocuri cu ritmuri est-europene, muzica nu e deloc predictibila si reuseste sa creasca tensiunea la fiecare scena. Isi schimba ritmul si tempo-ul constant si e una dintre cele mai experimentale OST-uri.
Blade Runner 2049 (2017)
Bazata pe coloana sonora din 1982, Blade Runner reuseste sa isi pastreze acelasi vibe si sa preia sunete si ritmuri din primul film. Are un sunet de goarna repetitiv care te face sa vrei sa te arunci de la balcon, dar in acelasi timp vrei sa stai sa vezi ce se intampla. Ca si in primul film, Blade Runner fara coloana asta sonora ar fi degeaba si multa lume zice ca jumate din maretia filmului sta in muzica.
Poate sa nu-ti placa neaparat muzica electronica si nici sa nu mergi la evenimente sa asculti DJii care o mixeaza, dar trebuie sa iti dai seama ca e aproape peste tot in jurul tau, intr-o industrie care creste de la an la an.