[UPDATES] Hip Hop beats pe intelesul tuturor

Iti place Hip Hop si te incearca talentul creativ, dar nu stii de unde sa incepi? Daca raspunsul e da, ai venit unde trebuie. Scopul articolului este sa explicam pe scurt elementele de baza dintr-un Hip Hop beat si sa explicam ca sa inteleaga si Crina de la liceul pedagogic, dar si Gigi de la corporatia din Pipera. Iti zicem de pe acum ca o sa folosim termeni in engleza, ca e mai usor si suna mai bine.

 

Constructia unei piese de Hip Hop

Orice piesa de Hip Hop are doua elemente de baza: the Beat si the Vocals. In romana s-ar traduce partea instrumentala si vocile. Si pentru ca vrem sa intelegi exact care e treaba cu beat-ul, o sa vorbim mai pe larg despre asta.

Hip Hop-ul mai vechi, este bazat foarte mult pe sampling, adica pe furat bucati din alte piese, si reinterpretarea lor prin choping si efecte. Cu timpul, producatorii de hip-hop au introdus si elemente originale in piese, de la instrumente clasice precum chitari, piane pana la instrumente virtuale si sintetizatoare.

Beat-ul e cea mai importanta parte din Hip Hop si daca nu intelegi despre ce e vorba, o sa stai sa te uiti ca curca in lemne. Beat-ul include:

Ritmul format din diverse elemente de percutie ce se repeta pe tot parcursul piesei

Asta e miezul piesei si asa cum spune si titlul, poate fi repetat pe tot parcursul piesei sau poate sa aiba pauze si alternari. Adica brake-uri, bridge-uri, pre-refren, refren, strofa etc. Le poti sampla, sintetiza, modifica, adauga efecte, dupa bunul plac pana iti place cum suna.

 

Bassline

Toata lumea a inceput sa foloseasca din ce in ce mai mult MIDI pentru bassline, MIDI insemnand combinarea instrumentelor muzicale si tehnologia: calculatoare, sintetizatoare, you name it. In Hip Hop bassline-urile nu sunt foarte complexe, dar sunt puternice, joase si de obicei mai contin un element de sub-bass. Foarte multe piese din Hip Hop se bazeaza pe un filtru de rezonanta joasa si e cel mai standard filtru care se gaseste in sintetizarea analogica. Elimina frecventele inalte, permitand in acelasi timp ca vocile sa se auda limpede si distinctiv. Ce e prea mult strica si in Hip Hop, asa ca cel mai bine sa il pastrezi simplu si repetitiv.

 

Orchestratie

Chiar daca suna complicat, nu e. Ideea la orchestratie e sa alegi instrumente care merg bine impreuna. Aici ar dura prea mult sa te invatam. Putem doar sa iti spunem: exerseaza, exerseaza, exerseaza, pana iti place cum suna.

 

Dubs si Snips

Sunetele/accentele care dau caracter piesei. Astea se traduc prin: drum beats, record scratches, sunete de pian electric sau trompeta, chitara, ce vrei tu. Sunt foarte multe website-uri care ofera asa ceva pe internet, asa ca nu e foarte greu sa intri in contact cu ele. Ideea e sa le alegi pe cele care se potrivesc cel mai bine pentru ca sunetele astea sunt cele care ies in evidenta si iti personalizeaza si mai mult piesa. Sau o strica.

 

Beat-ul poate fi lung sau scurt. In cea mai scurta forma a sa poate avea 8 bars (masuri) si se foloseste in loop (adica intr-o secventa care se repeta), atat cat vrea vocalistul. De multe ori, piesele de Hip Hop au o structura clasica. Nu e lege, dar se foloseste cel mai des.

 

Intro (8 bars)

Verse (8-16 bars)

Chorus (8 bars)

Verse (8-16 bars)

Chorus (8 bars)

Break (2-8 bars)

Verse or Chorus (8-16 bars)

 

Deci daca vrei sa nu dai gres si sa fii sigur ca ce ai compus se poate incadra la capitolul Hip Hop, foloseste schema de mai sus. Muzica e muzica pana la urma si nu e imperativ sa stii teorie muzicala ca sa poti sa faci ceva misto. Ideea e sa simti, sa iti lasi creierul sa se duca din ce in ce mai departe si atunci sigur iti iese treaba.

 

In speranta ca am fost cat se poate de expliciti si scurti, te indemnam si pe tine sa incerci sa faci o piesa Hip Hop, dupa ce citesti articolul si sa ne arati cum a iesit. Cine stie?! Poate e chiar ce trebuie si ne place de tine 🙂

 

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register