
[UPDATES] Istoria muzicii rave si pe cine merita sa asculti
Recunoaste… De fiecare data cand cineva iti vorbeste de muzica rave, creierul tau iti da cu reset. Stii ca are ceva legatura cu muzica electronica, dar nu stii exact care e anume si nici nu stii de unde sa o apuci. Deci hai sa vedem cu ce se mananca rave-ul si sa vedem si care sunt artistii cei mai misto care merita ascultati.
Rave s-a nascut la sfarsitul anilor ‘80 inceputul anilor ‘90, din acid house iar scena rave era asociata cu cluburile ilegale din UK unde drogurile se mancau pe paine. Si nu e de mirare pentru ca rave music a fost special compusa ca sa acompanieze starea amfetaminelor. Primii raveri ziceau ca muzica rave combinata cu drogurile, spatiile, deobicei hangare sau fabrici parasite, trebuiau sa ii faca pe ascultatori sa atinga asa numita “one state”. One state e momentul in care nu mai faci distinctia intre ce e materie si ce nu, in care tot ce te incojoara se contopoeste intr-un singur moment, genul de moment pe care il ai in timpul unei meditatii.
Ce cuprinde muzica rave? Trance, breakbeat, electro, hardcore tehno, industrial dance. Cam astea sunt genurile care se ascultau la inceputul miscarii rave din UK. Cu timpul, genul muzical s-a tranformat in oldschool hardcore care a nascut mai tarziu DnB si 2-step, gabby, hardstyle sau happy hardcore.
Ca sa iti faci asa o idee, The Prodigy, Moby, Skrillex, Fatboy Slim sau Aphex Twin, toti canta din lumea rave, da’ hai sa vedem care sunt artistii mai putin cunsoscuti pe care merita sa ii asculti:
Klaxons
Britanicii canta de prin 2005, dar abia in 2015 au spart gheata. Cu 3 albume la activ, Klaxons spun despre muzica lor ca e acid-rave sci-fi-punk, deci mamaliga cu cartofi prajiti. In ultimii 2 ani au devenit din ce in ce mai apreciati. Au un sound foarte misto si chiar daca par dubiosi, ei reusesc sa cante un rave chiar melodios.
New Young Pony Club
Au avut debutul in 2007 cu Fantastic Playroom, iar de atunci au scos inca doua albume. De atunci umbla numai prin turnee si surprinzator, tarile in care au cel mai mare succes sunt Bosnia, Slovenia, Croatia si Australia. Daca asculti orice piesa de a lor iti dai seama din prima secunda ca sunt britanici, iar gagica cantacioasa seamana pe alocuri cu Lily Allen si nu e de mirare din moment ce ea a fost cea care i-a propulsat.
W&W
Dupa cinci ani de tehno, Willem van Hanegem si Wardt van der Harst s-au hotarat sa isi faca o casa de productie Mainstage Music, care la ora actuala e una dintre cele mai mari mari case de productie de muzica electronica din Olanda. Baietii au avut debutul in 2004, iar dupa cativa ani de cautari muzicale, s-au intors din nou la rave cu un album scos in 2017.
Yellow Claw
Niste DJi, tot din Olanda, pun rave de prin 2015. Muzica lor e un mix care incorporeaza DnB, trip hop, hardystyle cu influente de tehno. In 2017 lanseaza al doilea album cu care au avut mare succes. Mai nou, vad ca se cam comercilizeaza, probabil si-au dat si ei seama ca au nevoie de niste gagici in videoclipuri care sa le aduca mai multi bani, dar cu toate astea, isi pastreaza influentele si suna foarte bine.
Rezz
Gagica din Ucraina a inceput sa fie remarcata in ultimul timp de Skrillex asa ca ascensiunea ei a prins viteza rapid. A incercat pentru o perioada sa aiba si ea un job normal ca tot omul, dar a fost data afara pentru ca lipsea de la birou din cauza festivalurilor de EDM la care merge…si mergea la toate. Rezz in sound e destul dubioasa, suna mai mult ca un trip hop cu influente indie pe alocuri, dar e una dintre artistii care o sa aiba un cuvant de spus in rave in scurt timp.
In speranta ca in sfarsit v-am facut lumina in creier cu ce inseamna muzica rave, luati si ascultati ca e marfa. Si, copii, muzica rave se poate asculta si fara droguri, sa stiti.