
[UPDATES] Moda muzicii electronice. La propriu.
De-a lungul timpului, moda a fost cea care a indicat apartenenta la anumite grupuri sociale. Cred ca fiecare dintre noi a trecut printr-o perioada rock/goth/punk-rock, unde metalul e la putere chiar si in ceea ce priveste tinutele. Tintele de metal, un tricou un AC/DC – ah, ce vremuri. Avem fanii pop care adopta tinute cat mai glam, rappers care mizeaza pe haine cat mai sport si eventual plus-sized, si apoi ajungem in peisajul muzicii electronice: daca privim putin cum sta treaba la noi, totul se rezuma la haine cat mai cool, de peferat de nuanta negru, o borsetuta si cei mai smecheri sneakersi.
Undeva prin 1980 cand a busit rave-ul in Londra, oamenii au adoptat un stil vestimantar potrivit noului curent: haine cat mai lejere, sosete si pantofi sport (uneori, erau chiar desculti). In timp, lucrurile au mai evoluat si am ajuns ca in zilele noastre sa punem foarte mult pret pe fashion. Si la petreceri, si la festivaluri. Un exemplu este fix clubul despre care vorbeam ieri in rubrica asta: Berghain. E clar ca nu dai bine daca nu esti imbracat cat de cat ok, adica poti sa pari tu super pus doar pe muzica – fara scandal – daca nu ai un outfit adecvat, nu intri.
In momentul in care Paul Oakenfold a adus beat-urile nebune din Ibiza – balearic – si le-a fuzionat cu upbeat rock si house, a deschis o noua poarta si pentru fashion-ul din cluburi. Daca toata lumea isi dorea pana atunci sa poarte haine de designer pentru a iesi in evidenta, iar toti pustanii furau haine din diverse magazine de desginer, din 1989 s-a lansat trend-ul bijuteriilor din plastic, al tricourilor cu smiley face (inscriptionate de multe ori cu ACID) si al hainelor cat mai colorate. Ecstasy kind of fashion!
Daca ar fi sa comparam acele vremuri cu ce se intampla acum, este o diferenta de la cer la pamant. Back then, it was all about music. Acum, imaginea conteaza mai mult ca oricand. Poate e din cauza evolutiei platformelor de social media, dar totusi, daca ar fi sa comparam Summer of Love cu orice festival de acum – nope, not a match. Cumva, moda muzicii electronice nu se rezuma la un anumit stil vestimentar, iar cel mai bun exemplu sunt pozele cu raverii din anii ‘80-’90 care ne amintesc ca nu conteaza ce adidasi porti, de unde ti-ai luat borseta si daca ai pe tine haine de firma. Conteaza cat de tare te distrezi si bineinteles, sa ai niste toale cat mai comode ca sa poti sa te rupi pe muzica asa cum vrei.