[UPDATES] Muzica electronica din Romania anilor ’90

Tu cati DJi romani cunosti? La cate festivaluri din tara ai fost?

Cel mai de succes festival din Romania dedicat exclusiv muzicii electronice este cu siguranta Sunwaves-ul, iar pragul de nisip a fost trecut de DJi de prestigiu precum Ricardo Villalobos, Richie Hawtin, Lee Burridge, Carl Cox si multi altii, iar cortul de romanasi a adus mereu in prim plan artisti precum Rhadoo, Raresh, Petre Inspirescu, Cezar, Barac, Priku si nu numai. Minimalul romanesc a trecut la randu-i pragul multor altor festivaluri din afara, fiind apreciat chiar si peste ocean. Dar ce a fost inainte de toate astea? Hai sa aruncam un ochi undeva prin 1998, cand au luat amploare multe proiecte dedicate muzicii electronice si sa va povestim putin cum stateau lucrurile pe atunci.

Cand au aparut primele petreceri 

Undeva prin 1995, a aparut Rave Time in Transilvania si Club Raving Society in Cluj, in 1996, iar putin mai tarziu, a luat nastere Club Web si Warehouse, dar si Delahoya (sub forma initiala Rave Family Open Air), o miscare care a continuat chiar pana in zilele noastre. In Sibiu aparea Techno Area, iar in Timisoara se inradacinasera doua miscari TMBase si Anonym TM. Toate proiectele initiate intre 1993-1998 au ajutat la promovarea muzicii electronice si la deschiderea apetitului pentru aceasta, iar incepand cu anul 1998 a aparut un nou val de artisti care s-au implicat in aceasta miscare si nu doar prin productie sau seri in club.

 

Unul dintre DJi care au rupt norma in ‘98

Adrian Budritan, aka Future Groove are o poveste interesanta si este unul dintre oamenii care au deschis portile muzicii electronice la noi. A lansat prima revista de muzica electronica (alaturi de Emil Treuer si Christian Mike) – Hi-Fi & Audio – si a pus bazele primului concert de muzica electronica la Timisoara. Omul nu s-a oprit aici si intre ’96-’97 lanseaza doua albume Synthesizer Sequencing si The Power Behind The Sound (care a ramas nepublicat). In ’98, preia pseudonimul de Future Groove si apare videoclipul melodiei Vortex, fiind prezent pe MTV Europe. Primul videoclip de muzica electronica al unui roman. Ajungem la mixul realizat cu BUG Mafia si Loredana (Lumea E A Mea), un album lansat in Danemarca si casa de productie infiintata alaturi de Dragos Serghi, United Music Production. Tot in 1998, Adrian este inclus pe albumul ,,Dance Mission Volume I” cu 4 remix-uri.

 

Noua generatie

,,Dance Mission Volume I” a fost prima compilatie de muzica house din tara, lansata de MediaPro. Aceasta a dat start-ul ,,Generatiei Pro” in care au fost inclusi Future Groove si Reloop, iar tot prin cadrul Pro se lanseaza in ’98 si ,,Asculta-ti Muzica” – un fel de album dedicat mai degraba scenei underground de la acea vreme, iar aici ii avem pe: DJ Phantom, DJ Vasile, Electric Brother, Matze etc.

Generatia Pro a dat nastere unei etape indelungate de ,,talent scouting” si asa au iesit la suprafata de-a lungul timpului artisti precum DJ Charlie, DJ Plastik, Sistem, Rhea Vega, DJ Rhadoo, Vali Barbulescu etc.

In cautare de noi artisti

In 1993 apare Studio Martin, unul dintre locurile care au influentat in mare parte cimentarea muzicii electronice in Romania. Studio Martin promova muzica techno si house, si tot aici isi faceau rutina artisti precum DJ Vasile, Fire in the Water sau Suie Paparude. In ’98, la Studio Martin a avut loc Assos New Talent Festival, organizat de DJ Sleek si George Petre. Proiectul isi propunea gasirea de tineri talentati care sa poata promova mai departe noul curent.

Fast-forward in 2018

Ca un overview, lucrurile stau cu totul diferit in ziua de astazi. Muzica este si ea mai diversificata, iar sound-ul este cu totul altul, insa la fel cum multe alte tari au o baza formata de anumiti artisti, miscari si proiecte, suntem de parere ca nici noi nu ar trebui sa uitam de unde a plecat totul, avand in vedere ca toti artistii mentionati mai sus au fost cei care au starnit curiozitatea publicului si a altor pustani care au iesit la suprafata si au adus sound-uri noi. Petrecerile au evoluat si ele, iar acum, daca alegem cateva orase mari din tara, putem spune cu usurinta ca in fiecare dintre ele au loc minim 1-2 petreceri de muzica electronica pe luna. Daca sunteti curiosi sa aflati si mai multe despre istoria muzicii electronice de la noi, va recomandam sa lecturati EMER.

 

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register