
[UPDATES] Muzica pe genuri: mit sau realitate?
Mai tii minte de cate ori ai zis ca nu asculti manele? De cate ori ai auzit ca cineva a spus despre “Taki Taki” – Dj Snake sau “Mia” – Drake ca sunt manele? Asculta o melodie de la Billie Eilish sau DJ Khaled, o melodie de la Travis Scott si una de la Lil Nas. Poti sa etichetezi un singur gen muzical fiecarei melodii?
Ce s-a intamplat cu segmentarea genulilor muzicale? Generatiile de artisti au aplicat metoda “Luciano”, adica multe mash-up-uri, a mai multor genuri si prin urmare, nimic nu pare sa mai sune a pop, a rap, a trap sau a hip-hop. Perceptia noastra atunci cand auzim o melodie de la un anumit artist este sa asociem beat-urile, imaginea acestuia si versurile cu un anumit gen, insa e oare asta un mit sau o realitate?
Cu siguranta ca pe telefon ai o aplicatie de streaming. Fie ca vorbim de Apple Music, Spotify, Tidal sau SoundCloud, probabil ca ti-ai dat seama ca oamenii din spate incerca sa personalizeze cat pot de mult playlisturile si tendintele, sortarea melodiilor si ordinea in care iti apar de cele mai multe ori la search. Asa ca ia un playlist random, rap, hip-hop, electronic music si incearca sa iti dai seama daca e intr-adevar un singur sound definitoriu. Spotify, spre exemplu, este una dintre singurele platforme care iti genereaza automat un shuffle de muzica bazat pe comportamentul tau in aplicatie. Genre, who?
Intreaga industrie a devenit usor acaparata de muzica electronica. Da, gasim influentele ei la artisti precum Dua Lipa, Katy Perry, Pharell, Sam Smith si multi altii. Bilie Eilish este noua tipa care a reinventat trendul “emo” intr-un mod foarte misto, Diplo face muzica country, Tyler, The Creator, ia influente din acid si funk, din jazz si balade, iar DJ Khaled se joaca cu orice gen muzical si artist pentru a scoate albume care ating top-urile de pe toate platformele. Taylor Swift este unul dintre artistii din noua generatie care a trecut de la country la pop si succesul ei a fost de neclintit.
Sa nu uitam ca si Social Media joaca un rol important in toata treaba asta. Streaming-ul si retelele de socializare au spart barierele dintre underground si mainstream, dat fiind faptul ca toti artistii isi promoveaza muzica in online, fie pe platforme dedicate, fie pe Facebook sau Instagram. Artistii se nasc in Social Media, inca de la Justin Bieber sau Dua Lipa, Taylor Swift si Billie Eilish deja mentionate, pana la DJi precum Martin Garrix.
Tehnologia este unul dintre principalele elemente care influenteaza constructia muzicii, iar artistii folosesc diferite software-uri si echipamente cu care sa produca muzica. Steve Lacy este un tanar producator care a facut melodii pentru Kendrick Lamar sau J Cole folosind doar un iPhone. Da, ai auzit bine.
Luand toate aceste aspecte in calcul nu putem spune decat ca poate manelele nu mai sunt doar manele. Pe bune. Nu mai exista un anumit gen muzical si nici nu mai poti spune ca asculti doar anumite genuri muzicale, pentru ca sound-ul per total al generatiei noastre este un hibrid. Nu este un mit, este o realitate.