[UPDATES] Piese care au marcat evoluția muzicii hip-hop

 

Pentru ca mai nou toata lumea care rapaie trei versuri pe doua beaturi, face hip-hop, ne-am gandit sa facem o scurta, scurta recapitulare a pieselor exemplu care au avut ceva de spus an industria asta. Doar asa, ca sa vada toti rapperii ce inseamna hip hop adevarat, dar si ca sa ne mai aducem si noi aminte de cateva piese bune, bune de tot.

 

Grandmaster Flash and the Furious Five, ‘Adventures of Grandmaster Flash on the Wheels of Steel’

Piesa lansata in 1981 e un live mix construit din 3 turntables. A reprezentat una dintre cele mai mari influente asupra Dj-ilor si e un exemplu de ce turntablism urma sa fie.

 

Salt-N-Pepa, ‘Push It’

Piesa pe care si acum dam din cap la petreceri a aparut in 1988. Pe locul 446 in topul Rolling Stones al celor mai bune 500 piese din toate timpurile, e cunoscuta ca fiind una dintre primele piese cu mesaje sexuale subliminale, cantate de femei.

 

2Pac and Dr. Dre, ‘California Love’

Hit-ul marcheaza iesirea din inchisoare a lui 2Pac din 1995 si e una dintre cele mai cunoscute piese ale artistului. A ajuns pe locul 1 în Hot 100 Billboards in doar 2 saptamani, iar 2Pac a fost nominalizat la un Grammy postmortem pentru  Best Rap Solo Performance si Best Rap Performance by a Duo or Group, în 1997.

 

Kurtis Blow, ‘The Breaks’

Aparuta in 1980, The Breaks ramane in istorie ca prima piesa hip hop certificata cu aur si al doilea single de 12 inch certificat cu aur, din istoria muzicala.

 

Eminem – My name is

Aparuta in 1999, piesa marcheaza debutul lui Eminem. Intr-o industrie condusa de oameni de culoare, Eminem a reusit sa ajunga unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati rapperi din istorie. My name is i-a adus lui Eminem si primul lui Grammy in 2000.

 

Missy Elliot, ‘Get Ur Freak On’

Piesa de debut a lui Missy Elliot a reusit sa intre in aproape toate topurile posibile. Piesa marcheaza unul dintre cele mai importante momente din hip hop datorita succesului pe care o femeie a reusit sa il aiba.

 

Ice Cube, ‘It Was a Good Day’

Scoasa în 1993 ca al doilea single de pe albumul The Predator, piesa a ajuns pe locul 7 in topul Billboard Hot R&B/Hip-Hop Songs si locul 27 in topul UK. A fost clasata pe locul 81 in topul celor mai tari piese hip hop din toate timpurile.

 

Jay-Z, ’99 Problems’

Una dintre cele mai misto piese ale lui Jay-Z care se aude si azi la majoritatea petrecerilor. Piesa a atins locul 30 in topul Billboard Hot 100.

 

Kanye West, ‘Jesus Walks’

Jesus Walks e una dintre cele mai controversate piese ale lui Kanye. Cu 3 videoclipuri care vorbesc despre religie si acceptarea credintei, piesa a ajuns pe locul 11 in topul Billboard Hot 100 si a devenit a 4-a piesa consecutiva a lui Kanye West care a ajuns in Top 20 în Statele Unite.

 

LL Cool J, ‘Mama Said Knock You Out’

Recunoscută ca fiind una dintre cele mai tari piese de comeback, piesa a devenit una dintre cele mai mari influențe din hip hop. LL Cool J spune ca ideea piesei i-a venit dupa o discutie pe care a avut-o cu bunica lui in perioada in care toata lumea vorbea despre insuccesul lui.

 

Eminem, ‘Lose Yourself

La vremea respectiva Lose Yourself a fost denumita ca cea mai buna creatie a lui Eminem. Criticii au aclamat atat versurile cat si calitatile de rapper a lui Eminem. E prima piesa rap care a castigat premiul Oscar la categoria Best Original Song. In 2004 castiga si 2 premii Grammy pentru Best Rap Song si Best Rap Solo Performance.

 

50 Cent, ‘In Da Club’

Piesa pe care o stiu toate generatiile, In Da Club, e prima ai cea mai bună piesa a lui 50Cent. Lansata in 2003, a stat mult si bine in cam toate topurile din lume. A ajuns pe locul 1 si în Billboard Hot 100.

 

N.W.A, ‘Fuck tha Police’

Probabil piesa pe care o urasc majoritatea politistilor americani si nu numai, vorbeste despre brutalitatea politiei asupra oamenilor de culoare. Continua sa fie si astazi o influenta in cultura pop, iar titlul il regăsim de la ziduri, la sepci si hanorace.

 

Wu-Tang Clan, ‘C.R.E.A.M.’

In Ianuarie 2009, la 15 ani dupa lansare, piesa a fost certificata cu aur pentru vanzarea a 500.000 de unitati. C.R.E.A.M nu este doar o influenta majora in hip hop, dar a reusit sa devina si un sinonim pentru cuvantul bani in comunitatile oamenilor de culoare.

 

N.W.A, ‘Straight Outta Compton’

Piesa a fost selectata de Biblioteca Congresului American ca fiind una dintre cele mai semnificative creatii care au marcat istoria si cultura americana. Este probabil cea mai cunoscuta piesă N.W.A si influentează si azi hip hop-ul mondial.

 

In speranta ca ati ascultat piesele astea (inca o data si inca o data), Romania…facem si noi niste Hip Hop klumea?!

Be sociable

Comments

  • ana
    04/02/2018

    da nebunu de DOC unde e?

Post a Comment

You don't have permission to register