[UPDATES] Poate muzica electronica sa revolutioneze orele de muzica?

Hai sa recunoastem un lucru. Nu am invatat nimic la ora de muzica. Nici tu, nici eu, nici parintii nostri. Singurul lucru pe care mi-l aduc eu aminte e ca am invatat cheia Sol, ce e ala portativul si notele. Apoi luam cate un cantec, ni-l canta profu/profa si noi behaiam ca oile incercand sa imitam notele alea. Si asta e mare pacat, pentru ca muzica reprezinta o foarte mare si importanta parte din viata noastra.

Invatamantul are mari lacune, iar cea mai mare e ca nu stie cum sa ajunga la elevi, sa-i faca sa le placa ce invata si asta e din cauza multor lucruri, dar nu o sa stam sa le dezbatem aici. Ideea e ca ora de muzica ar trebui sa fie fun, interactiva si interesanta. Cui nu-i place muzica? Cine nu vrea sa afle mai multe despre muzica?!

Hai sa mai recunoastem un lucru: mare, mare parte din muzica de acum, de pe toate continentele, e muzica electronica. Ca e pop, Hip Hop, funk sau altele, e facuta pe mixere, calculatoare, platane. Daca spui ca nu asculti muzica electronica, nu exista asa ceva. Buuun. Si cum ar fi ca la orele de muzica elevii sa invete despre muzica PE CARE CHIAR O ASCULTA?!

Ideea le-a venit unora din Los Angeles. Au construit un program pentru copiii defavorizati in care voluntarii incercau sa ii invete teorie muzicala cu exemple din muzica pe care copiii o ascultau. Ideea a fost dusa mai departe de niste profesori din alt oras. I-au contactat pe cei de la Ableton care la randul lor au trimis in scoli echipamente muzicale pentru ca elevii sa poata exersa. Orele s-au transformat in interactiuni cu platane, mixere, calculatoare si tutuoriale de Youtube si uite asa, la un an de la implementare, procentul copiilor care aleg materia asta a crescut cu 22%. Misto, nu? Romania?

Probabil ca degeaba ne batem gura cu chestii de genul asta, dar poate pe viitor or veni altii care au curaj sa schimbe ceva in invatamantul nostru prafuit. Articolul asta e pentru cine are urechi sa asculte si ochi sa vada. Speram sa ajunga la cine trebuie si mai speram ca tu poti sa ne ajuti cu asta 🙂

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register