
[UPDATES] Q&A sincer cu DAVA Festival
Progressive, techno si tech-house. Cam asta ati tras voi la loteria genurilor electrice cand vine vorba de DAVA Festival. Cum de v-ati gandit sa combinati un stil muzical cu radacini industriale intr-un oras-cetate frecvent vizitat de catre turisti pentru cu totul alte motive?
Am stiut tot timpul, inca din momentul organizarii primei editii DAVA Festival, ca antiteza dintre vechi si nou va fi punctul de pornire a unei noi lumi si al unui concept unic in Romania. Sighisoara este cel mai bun exemplu care sa sustina jumatatea ‘’veche’’ a conceptului DAVA. Din perspectiva turistica, orasul isi fructifica, deja, potentialul. Totusi, Sighisoara are mici lacune, ca orice oras mic din Romania, pe care DAVA Festival incearca sa le rezolve. Vorbesc despre componenta de entertainment, nightlife, muzica noua… de cealalta jumatate, moderna. Genurile de muzica electro-industrial, techno si progressive pe care noi le promovam, exista deja in cultura underground a tarilor straine si ne propunem ca DAVA Festival sa aduca si sa dezvolte aceasta cultura si in Romania.
Va aflati la cea de-a doua editie in 2019 si o sarbatoriti in ultima zi de vara si prima zi de toamna. La ce ar trebui sa se astepte publicul din acest an din punct de vedere muzical si care au fost criteriile de curatoriat din spatele lineup-ului prezent?
Facem tot posibilul sa ne imbogatim lineup-ul cu artisti experimentati si sa le oferim oportunitatea DJ-ilor mai mici de a-si exprima spiritul artistic pe scena unui festival techno. Totusi, nu am vrut sa exageram din punctul de vedere al diversitatii si sa aducem artisti din genuri total opuse. Ne concentram pe zona de techno si subgenurile sale: tech house, progressive si minimal. In general, in alegerea DJ-ilor am optat sa aducem artisti “emblema“ ai genului techno, care nu au fost in zona Transilvaniei: Fatima Hajji, Christian Smith sau Spektre.
Cele doua scene, Magic Tunnel si Origins sunt in fosta fabrica de sticla din Sighisoara. Cum a fost intampinata aceasta initiativa de catre public?
Am intrevazut oportunitatea de a pune in valoare o zona dezafectata industriala, care statea in paragina. Din reactiile pe care le avem pana in acest moment, ne dam seama ca publicul roman incepe sa fie deschis la astfel de locatii inedite. Din perspectiva organizatorica, insa, avem o gramada de provocari in a amenaja spatiul dupa cele mai inalte standarde de siguranta si de a crea un flux optim al oamenilor in cadrul festivalului.
Initiativa voastra de a sustine financiar un tanar cu mari nevoi medicale s-a soldat cu lansarea unei compilatii muzicale sprijinita de nume care au facut parte din prima editie DAVA Festival dar si de catre artisti internationali. Care sunt lectiile importante invatate din acest proiect, pe care merita sa le aflam cu totii?
Ne-a emotionat puternic acest caz (mai ales ca-l cunosteam personal pe baiat… asa cum se intampla in orasele mici, ne stim toti intre noi) si poate ca cea mai importanta lectie pe care am invatat-o este ca uneori, orice ai face, nu este de ajuns.
Pe de alta parte, ne-am bucurat sa vedem atat de multa mobilizare pentru aceasta actiune in randul fanilor festivalului DAVA si a lumii, in general. De aici am invatat ca exista anumite lucruri pentru care merita sa lupti, iar tanarul respectiv merita tot efortul nostru.
Totusi, o lectie care ne-a venit greu sa o digeram si sa o invatam este ca publicul roman nu tinde spre a cumpara piese muzicale si/sau albume online. Chiar daca tehnologia ne ofera luxul de a consuma in timp real o anume creatie, a sprijini financiar artistul trebuie sa devina o actiune normala.
Si 3 motive pentru care ar trebui sa fim prezenti in acest an la DAVA Festival?
Pentru ca puteti sa experimentati feelingul de industrial techno.
Pentru ca puteti deveni o parte activa a unei comunitati stranse de oameni pasionati pentru acest stil muzical.
Pentru ca vrem sa va oferim sansa de a imbina sentimentul de party-hard si cel de relaxare totala, pe o terasa de la portile cetatii medievale din Sighisoara.
… si ultimul, pe care nu-l putem lasa deoparte: pentru Nick Warren si Fatima Hajji, legende vii ale muzicii electronice 🙂
Ne vedem la fabrica!