
[UPDATES] Bone Music – Osul pierdut al Uniunii Sovietice
Prin anii ‘50 Uniunea Sovietica era cam stricta cu muzica. Oamenii aveau voie sa asculte doar piese rusesti, piese despre dragostea de patrie, comuniste, you know the drill. Dragostea de rock’n’roll, jazz si alte cele i-a facut pe compatrioti sa recurga la cele mai creative solutii de a face trafic cu muzica si asa a aparut conceptul de Bone Music.
Sub cenzura URSS-ului, bucatariile rusilor deveneau locuri underground unde isi puteau impartasi in voie pasiunea pentru literatura, pictura sau muzica vestica, ilegala la vremea aia. Vinilurile erau tranzactionate pe sub mana doar la familie si prieteni ca nu cumva sa se afle despre ele.
Ruslan Bogoslowski a schimbat regula jocului si a venit cu o idee tare. Sa faca niste wannabe viniluri din radiografii. Imaginile medicale erau taiate cu foarfeca, in mijloc arse cu tigara ca sa se potriveasca pick-up-urilor. Traficul cu radiografii a devenit o miscare de masa, iar autoritatile au simtit “pericolul” si au intrat pe felie. Mergeau pe strada si se dadeau drept comercianti de Bone Music. Vindeau viniluri nefunctionale doar, doar s-o mai micsora cererea, lucru care nu s-a intamplat, asa ca au aparut casetele. In cativa ani au devenit legale, radiografiile muzicale pierdute prin beciuri, iar Ruslan s-a ales cu un exil de 5 ani in Siberia.
Dupa zeci de ani in care ideea asta geniala a fost uitata, 2 pasionati de muzica Stephen Coates si Aleks Kolkowski au creat proiectul X-Ray Audio. O intoarcere in timp la istoria radiografiilor muzicale. Oamenii au inceput sa caute si sa colectioneze viniluri de mult uitate si cu ocazia asta au scos si o carte si un mini documentar despre Bone Music.
Daca povestea asta ne invata ceva, este ca muzica e atat de puternica incat poate trece peste multe obstacole. Si daca ne mai invata ceva este ca cele mai creative si bune idei vin atunci cand esti strans cu usa. Deci dragi millenials, care tot comentati ca nu puteti lucra in conditii de stres, luati si invatati de la rusi!