[UPDATES] Salvador Dali, muza rapperilor

Nu stiu daca ati observat asta sau nu, dar foarte multi rapperi il mentioneaza pe Dali in versurile sau videoclipurile lor. Ce treaba ar avea un pictor suprarealist cu lumea din Hip Hop? Unde se intalnesc si de ce Dali?

 

Salvador era un nebun, un geniu, un rebel. Era baiatu’ ala caruia nu ii pasa nici de lege, nici de autoritati, nici de oamenii din jurul lui. Omul s-a dus la cea mai tare scoala de arta din Spania, iar cand comisia i-a dat feedback negativ, el i-a umilit in ultimul hal.

 

Dupa niste ani a cunoscut-o pe Gala. Cea mai hidoasa femeie posibila, curva orasului in principu pentru ca si-o tragea cu toti artistii sau oamenii celebri. Nu stiu de ce, dar lui Dali i-a picat cu tronc rau de tot Gala si a iubit-o ca un nebun. Ii era muza si o gramada din picturile lui erau cu femeia asta care avea nivelul de frumusete undeva intre Elena Ceausescu si tanti Maria din Cucuietii din Deal.

 

In anii lui de glorie, Dali o cam luase razna. Baga foarte multe droguri, avea niste experiente sexuale extreme cu fel de fel de femei si barbati (si cu Gala), bea alcoolul ca pe apa, dar creativiatea lui era in plina floare. Asta a fost perioada in care Dali ne-a dat cele mai misto picturi ever. Printre droguri, femei si bautura, Dali si Gala organizau cele mai extravagante party-uri din New York sau Paris. Cu costume suprarealiste, cu startere care insemnau o partida de oral la toata masa, cu tigri, lei si maimute care se plimba printre invitati sau cu broaste vii in farfurie. Toate astea inecate in kilograme de droguri.

Parca incepe sa arate a un videoclip Hip Hop, nu?!

 

Spre sfarsitul vietii, Dali si-a gasit inspiratia in basini. In autobiografia lui, pastreaza un capitol intreg destinat basinilor, dar a si pictat cateva tablouri care au fost inspirate din gazele lui naturale. Problema lui existentiala se rezuma la momentul in care va da ultima besina si o intreaga filosofie s-a nascut pe tema asta. Din pacate vocabularul meu e prea sarac si nu pot sa va explic exact ce era in capul geniului, asa ca va invit pe voi sa mai puneti mana pe o carte si sa ii cititi viata.

 

De ce Dali in Hip Hop?

Ce am scris mai sus sunt doar cateva momente din viata nebunului Dali, dar dupa ce le-am asternut pe hartie mi-am dat seama de ce continua sa fie o inspiratie. Il durea in cur de ce crede lumea din jur, iar asta e o tema frecventa in Hip Hop. El era si se prezenta fix asa cum voia el. Daca avea chef sa iasa in chiloti la magazin, o facea. Avea o asumare de sine extraordinara, iar asta pare ca vrea, printre altele, sa transmita si Hip Hop-ul. Also, sa revenim putin la party-urile alea. Ce vedeti zilele astea in videoclipurile Hip Hop este doar o copie slaba si neasumata a ceea ce facea Dali. Dincolo de toate, Dali si arta lui te invata sa gandesti in afara cutiei. Sa vezi lumea cu alti ochi si sa iti pui intrebari mereu, mereu, mereu. Puterea lui Dali de a vedea realitatea altfel e cea mai tare chestie si cred ca multi artisti Hip Hop (sau nu) tanjesc la talentul asta.

 

Nu stiu daca am reusit sa raspund la intrebarea initiala, dar am vrut sa vorbesc putin despre omul asta genial care schimba lumea de niste zeci de ani incoace. Va las mai jos un playlist cu piese Hip Hop in care se vorbeste si despre Dali, ca sa vedeti ca nu am mancat cacat. 

Ah, si astept cu nerabdare o piesa si de la Kanye si de la Jay Z daca tot lumea vuieste ca ei sunt Salvadorii Dalii ai Hip Hop-ului.

 

 

 

 

 

 

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register